Från och med den 12 augusti kan dricksvattnet användas som vanligt igen även i området söder om Norra Kungsvägen i Rudboda. Södergarn och de tun som ligger norr om Norra Kungsvägen omfattas tills vidare av rekommendationen att koka dricksvattnet.
Flera efterföljande provtagningsresultat visar att bakteriehalten har gått ned till ett stabilt lågt värde i området med tunen söder om Norra Kungsvägen. Där ligger värdena nu på 0 eller strax över 1 koliform bakterie per 100 ml vatten. Våra åtgärder har gett effekt och vi häver med omedelbar verkan rekommendationen att koka dricksvattnet i området.
Norr om Norra Kungsvägen, i det område som omfattar tunen och Södergarn är värdena fortfarande för höga. Därför rekommenderar vi att du som bor, arbetar eller vistas i området fortsätter koka det kranvatten som ska drickas, användas till matlagning eller tandborstning.
På kartan kan du se vilket område där vi fortfarande rekommenderar att dricksvattnet kokas innan du dricker, lagar mat eller borstar tänderna med det.
Att vattenkvaliteten kan skilja sig mellan de två närbelägna områdena beror på att det är olika vattenledningar som leder till respektive område. Vi har ringat in det område som fortfarande berörs och jobbar särskilt aktivt där för att säkerställa vattenkvaliteten även där.
Almtunet
Apeltunet
Boktunet
Entunet
Furutunet
Geddeborgsvägen
Grantunet
Grönbyvägen
Hembyvägen
Häggtunet
Idetunet
Lindtunet
Lärktunet
Lönntunet
Nypontunet
Syrentunet
Södergarnsvägen
Talltunet
Tistrontunet
Vi fortsätter att arbeta aktivt för att behålla de stabila värdena och säkerställa vattenkvaliteten över hela ön och övriga områden som vi levererar vatten till. Bland annat kommer vi att spola och kontrollera flödena i vattenledningssystemet med täta mellanrum. Den utökade provtagningen i ledningsnätet kommer att fortsätta under en längre tid, särskilt i det område där rekommendationen att koka dricksvattnet kvarstår.
Det nära samarbetet med myndigheter fortsätter. Det inkluderar till exempel Nationella vattenkatastrofgruppen (VAKA), Livsmedelsverket, Smittskydd Stockholm och Stockholms vatten och avfall (SVOA).
Följ händelseutvecklingen och våra löpande uppdateringar på vår webbplats lidingo.se
Lidingö är den unika skärgårdsstaden med drygt 48 000 invånare 15 minuter från Stockholm city. Lidingö är en småskalig grön oas med ett litet öppet centrum och varierad bebyggelse. Det är inte långt till ren landsbygd med böljande åkrar och hästhagar. Strandlinjen är tillgänglig med många promenad- och cykelvägar. Här arrangeras varje år världens största terränglopp, Lidingöloppet. Riksidrottsförbundet har sitt utvecklingscentrum Bosön på ön. På Lidingö finns 11 konferensgårdar, många ligger precis vid vattnet. Konstmuseet och skulpturparken Millesgården lockar besökare från hela världen. Ögruppen Fjäderholmarna är ett annat uppskattat besöksmål. Mer information om Lidingö finns på lidingo.se.