2024-08-08 16:46Pressmeddelande

Rekommendationen att koka dricksvattnet hävs på stora delar av Lidingö

Vattenkran som spolar vatten ner i en kannaBild på vattenkran där det rinner vatten ner i en kanna

Lidingö stad häver, med omedelbar verkan, rekommendationen att koka dricksvatten inom stora delar av Lidingö och tillhörande öar, samt på Telegrafberget i Nacka. Inom ett avgränsat område på norra Lidingö kvarstår rekommendationen att koka vattnet till dess att stabila värden konstaterats även där.

Vid en rutinkontroll den 24 juli upptäcktes förekomst av så kallade koliforma bakterier i dricksvattnet på flera platser på Lidingö. Bakterierna är inte sjukdomsframkallande och kommer inte från avföring och inga fall av vattenburen smitta har konstaterats. Men förekomsten av bakterierna indikerade att det fanns en miljö i vattenledningssystemet som skulle kunna vara gynnsam även för andra bakterier.

Ett omfattande utrednings- och åtgärdsarbete startade omedelbart i nära samarbete med nationella myndigheter, för att få bort de koliforma bakterierna ur systemet och förhindra tillväxt av eventuella sjukdomsframkallande bakterier. Rekommendationen att koka dricksvattnet var en försiktighetsåtgärd som vi vidtog utifrån att Livsmedelsverkets gränsvärde för bakterieförekomst (<1 koliform bakterie per 100 ml vatten) hade överskridits på flera platser på ön.

Vi har nu konstaterat att situationen är så pass stabil att rekommendationen om att koka dricksvatten kan hävas för större delen av Lidingö med tillhörande öar samt Telegrafberget i Nacka. De senaste provtagningsresultaten visar att bakteriehalten har gått ned till ett stabilt lågt värde. Alla värden, utom inom ett avgränsat område i Rudboda och Södergarn på norra Lidingö, ligger nu på 0 eller strax över 1.

Vi har nu ringat in i vilka vattenledningar bakterieförekomst trots allt finns kvar och vilka hushåll som berörs av den fortsatta kokningsrekommendationen. Områdets omfattning och exakta vägar framgår av kartan och de listade vägarna.

Åtgärderna har gett positiv effekt

Sedan den 24 juli arbetar vi systematiskt med att öka omsättningen i vattenledningarna. Detta för att spola bort så många bakterier som möjligt ur systemet och kyla ner temperaturen i ledningarna, vilket gör det mindre gynnsamt för tillväxt av bakterier. Omfattande provtagningar har gjorts runtom på ön och Hersby vattentorn har tömts och rengjorts.

Situationen har allt eftersom stadigt förbättrats och vi har konstaterat en stabil minskad förekomst av bakterier över tid. Temperaturen har minskat i ledningarna och bättre omsättning av vattnet har lett till att bakterierna successivt har försvunnit.

Den mest troliga orsaken till att denna bakterie uppkommit i dricksvattnet är att det är en miljöbakterie som kan växa till sig under gynnsamma förutsättningar, till exempel vid stillastående vatten och hög temperatur.

Vad händer nu?

Vi fortsätter att arbeta aktivt för att behålla de stabila värdena och säkerställa vattenkvaliteten över hela ön och övriga områden som vi levererar vatten till. Bland annat kommer vi att spola och kontrollera flödena i vattenledningssystemet med täta mellanrum. Den utökade provtagningen i ledningsnätet kommer att fortsätta under en längre tid, särskilt i det område där rekommendationen att koka dricksvattnet kvarstår.

Det nära samarbetet med myndigheter fortsätter. Det inkluderar till exempel Nationella vattenkatastrofgruppen (VAKA), Livsmedelsverket, Smittskydd Stockholm och Stockholms vatten och avfall (SVOA).

Löpande uppdateringar publicerar vi på vår webbplats, lidingo.se

Vägar som omfattas av fortsatt kokningsrekommendation:

Almtunet

 

Apeltunet

 

Asktunet

 

Bergsbyvägen

Björktunet

Boktunet

Elfviksvägen gatunummer:  25, 27, 29, 76, 78, 80, 82, 84A, 84B, 86, 88A, 88B, 90

 

Entunet

 

Flädertunet

Furutunet

 

Geddebergsvägen

Ginsttunet

Grantunet

Grönbyvägen

Hagtornstunet

Hasseltunet

Hembyvägen

Häggtunet

Idetunet

 

Kastanjetunet

Lindtunet

 

Lärktunet

 

Lönntunet

Misteltunet

Norra Kungsvägen inom kartbildens område

Nypontunet

Olvontunet

Oxeltunet

 

Piltunet

 

Poppeltunet

Rönntunet

Skogsbyvägen

Slåntunet

 

Syrentunet

Sälgtunet

 

Södergarnsvägen

Talltunet

 

Tistrontunet


Om Lidingö stad

Lidingö är den unika skärgårdsstaden med drygt 48 000 invånare 15 minuter från Stockholm city. Lidingö är en småskalig grön oas med ett litet öppet centrum och varierad bebyggelse. Det är inte långt till ren landsbygd med böljande åkrar och hästhagar. Strandlinjen är tillgänglig med många promenad- och cykelvägar. Här arrangeras varje år världens största terränglopp, Lidingöloppet. Riksidrottsförbundet har sitt utvecklingscentrum Bosön på ön. På Lidingö finns 11 konferensgårdar, många ligger precis vid vattnet. Konstmuseet och skulpturparken Millesgården lockar besökare från hela världen. Ögruppen Fjäderholmarna är ett annat uppskattat besöksmål. Mer information om Lidingö finns på lidingo.se.


Kontaktpersoner

Adriana Buzea
Förvaltningschef, Tekniska förvaltningen
Adriana Buzea