2012-05-02 13:52Pressmeddelande

Västra Långängskärret renoverat

null

Välkommen till invigning av det renoverade västra Långängskärret i Långängen- Elfviks naturreservat på Lidingö. Tisdagen den 8 maj kl 17:00.  

För att återskapa fågellivet och för att få fler häckande fåglar och ett bättre häckningsresultat har Lidingö stad nu renoverat Långängskärret. Det nyrenoverade kärret kommer att invigas av tekniska nämndens ordförande Ida Drougge (M). Vi samlas vid Fågeltornet (se karta för mer information) där invigningen sker. Lidingö ornitologiska förening kommer att finnas på plats med tubkikare för dem som är intresserade av att ta en närmare titt på fågellivet i kärret. Biologen Torbjörn Peterson kommer att kunna svara på frågor om groddjur, reptiler och trollsländor. Varm dryck från Långängens café kommer att serveras.

Åter ett rikare fågelliv
Kärret har sedan en tid varit igenväxt och nedgånget, vilket bland annat har försämrat det rika fågellivet. Renoveringen har bland annat inneburit rensning av fria vattenytor och slyröjning. I samband med renoveringen har Lidingö stad även byggt ett nytt fågeltorn. Enligt Lidingö ornitologiska förening så börjar man redan se att renoveringen har gett resultat. Vissa fågelarter, som till exempel tofsvipan, verkar ha återvänt till kärret.

Vägbeskrivning
Med bil: ta av från Ekholmsnäsvägen mot Långängens Gård. Parkering finns vid gården. Gå sedan grusad gång- och cykelväg västerut mot Stockby (ca 200 meter).
Med buss: Ta buss 201 och gå av vid hållplatsen Hantverkshuset (vid ridhuset). Gå (ca 1,5km) österut via Stockbyvägen förbi Stockby motionsgård. Se bifogad karta.

För mer information:
Ulla Bejrum, tekniska förvaltningen Lidingö stad. E-post: ulla.bejrum@lidingo.se
Bertil Sandberg, tekniska förvaltningen Lidingö stad. E-post: bertil.sandberg@lidingo.se 
Telefon: 073-079 3293

Lidingö stad, tekniska förvaltningen, teknik@lidingo.se, www.lidingo.se


Om Lidingö stad

På Lidingö sätter vi hälsa, friskvård och friluftsliv i centrum. Här arrangeras varje år världens största terränglopp, Lidingöloppet, med tiotusentals deltagare och seglartävlingen Lidingö Runt med flera hundra båtar. Här finns Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum Bosön och Millesgården, ett konstverk i sig. Lidingö har drygt 45 000 invånare och ligger knappt tio minuter från Stockholms city.


Kontaktpersoner

Ulf Pettersson
Pressansvarig
Ulf Pettersson
Kristina Hagbard
Kommunikationschef
Kristina Hagbard
Daniel Broman
Stadsdirektör
Daniel Broman
Daniel Källenfors, M
Kommunstyrelsens ordförande
Daniel Källenfors, M
Birgitta Sköld, LP
Ordf. miljö- och stadsbyggnadsnämnden (LP)
Birgitta Sköld, LP
Carl-Johan Schiller, KD
Kommunalråd
Carl-Johan Schiller, KD
Cecilia Haslum
Personalchef
Cecilia Haslum