2018-05-02 08:56Pressmeddelande

Varandra & Andra – en utställning där ord blir konst i Raoul Wallenbergs anda

null

Under hösten och våren har 550 elever i årskurs fem på Lidingö deltagit i ett av projekten som ingår i Skapande skola. Eleverna har, utifrån personliga erfarenheter och perspektiv, tolkat betydelsen av olika ord inspirerade av diplomaten Raoul Wallenbergs gärning och placerat dem i sin egen verklighet idag. Nu avslutas arbetet med en utställning som även allmänheten bjuds in till.

Det är andra året i rad som Lidingö, med stöd från Statens kulturråd, anordnar Skapande skola-projektet i Raoul Wallenbergs fotspår. Eleverna i årskurs fem har tillsammans med Maria Karlsson, dramapedagog, Sara Capossele, danspedagog och Gunilla Mauritz, konstnär och konstpedagog på Sagateatern, tolkat orden medkänsla, handlingskraft, mod, kärlek, hat, styrka, frihet och rädsla och sedan gestaltat dessa begrepp konstnärligt genom bild, röstinspelningar och skrivna citat. Utgångspunkten har varit historisk med tillbakablickar på Wallenbergs gärning och öde under Förintelsen av Ungerns judar 1944-45, men barnens uppdrag har varit att tolka och placera orden i sin egen verklighet idag.

Nu finns ett unikt tillfälle att uppleva elevernas arbete genom utställningen Varandra & Andra – ett skapande skola-projekt i Raoul Wallenbergs anda i Lidingö stadshus sessionssal.

– Jag tycker det är fascinerande hur vi tolkar ord och i den här utställningen får besökaren utforska hur Lidingös femteklassare ser på begreppen som är minst lika aktuella idag som på Wallenbergs tid, säger Maria Karlsson, dramapedagog och projektledare på Sagateatern.

Visningen är öppen för alla intresserade och pågår under tre dagar i maj.

Den 16 maj kl. 10 är Raoul Wallenbergs familj inbjuden att möta eleverna och ta del av en specialvisning av utställningen. Familjen representeras av Wallenbergs syster Nina Lagergren, systerdotter Mi Ankarcrona och Cecilia Åhlberg som är systerdotterdotter och styrelseledamot i Raoul Wallenberg akademin.

Utställningens öppettider

15 maj
Tid: 11.30–12.30

16 maj
Tid: 11.30–12.30

17 maj
Tid: 11.30–12.30 samt 16.00–19.00

Plats: Lidingö stadshus sessionssalen

För mer information:

Maria Karlsson, dramapedagog och projektledare Sagateatern,
Tel: 073-386 97 29 
E-post: maria.karlsson@lidingo.se

Följ oss på:
Facebook, Twitter eller Youtube


Om Lidingö stad

På Lidingö sätter vi hälsa, friskvård och friluftsliv i centrum. Här arrangeras varje år världens största terränglopp, Lidingöloppet, med tiotusentals deltagare och seglartävlingen Lidingö Runt med flera hundra båtar. Här finns Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum Bosön och Millesgården, ett konstverk i sig. Lidingö har drygt 45 000 invånare och ligger knappt tio minuter från Stockholms city.


Kontaktpersoner

Ulf Pettersson
Pressansvarig
Ulf Pettersson
Kristina Hagbard
Kommunikationschef
Kristina Hagbard
Daniel Broman
Stadsdirektör
Daniel Broman
Daniel Källenfors, M
Kommunstyrelsens ordförande
Daniel Källenfors, M
Birgitta Sköld, LP
Ordf. miljö- och stadsbyggnadsnämnden (LP)
Birgitta Sköld, LP
Carl-Johan Schiller, KD
Kommunalråd
Carl-Johan Schiller, KD
Cecilia Haslum
Personalchef
Cecilia Haslum