2021-10-25 07:36Pressmeddelande

Vaccinationsbuss för drop-in vaccination till Lidingö

Fotograf: Magnus SundelinFotograf: Magnus Sundelin

Den 28–29 oktober kommer en vaccinationsbuss för drop-in vaccinationer mot covid-19 till Lidingö. Bussen kommer att stå på Lejonvägen 15 och är öppen klockan 10.00- 17.00 båda dagarna. I första hand erbjuds vaccination till personal inom vård och omsorg men även andra personalgrupper och allmänheten är välkomna.

- Trygg och säker vård och omsorg är högsta prioritet för Lidingö stad och personal i äldreomsorgen har ett särskilt ansvar att vaccinera sig mot covid-19. Därför tog vi kontakt med Region Stockholm för att via en drop-in buss göra det ännu enklare att vaccinera sig. Det är mycket positivt att regionen varit så tillmötesgående i detta och vi har ett gott samarbete. Arbetet med att få fler att vaccinera sig har också skett i samverkan med fackförbundet Kommunal, då det är en gemensam angelägen fråga, säger Stefan Heinebäck, chef för omsorgs- och socialförvaltningen.

Redan i vintras när vaccineringen inleddes erbjöds personalen inom vård- och omsorg att vaccinera sig via ett mobilt vaccinationsteam för att göra det enkelt att vaccinera sig. Omsorgs- och socialförvaltningens bedömning är att de allra flesta anställda inom vården och omsorgen på Lidingö tidigt tog tillfället i akt och vaccinerade sig. Även till riskgrupperna nådde man tidigt ut med vaccin. Det bekräftades inte minst av hur snabbt antalet smittade sjönk och att staden sedan en längre tid bara har haft enstaka fall av covid-19 på stadens boenden och bland medarbetare.

- Lidingö har en generellt god vaccinationstäckning och stadens strategi har varit att motivera och underlätta för personalen att vaccinera sig. Staden har gjort flera olika insatser och samarbetet med Region Stockholm kring vaccinationsbussen är en del i det arbetet, säger omsorgs- och socialnämndens ordförande Birgitta Sköld (LP).

Här är bussen
Vaccinationsbussen står på Lejonvägen 15 vid baksidan av stadshuset, där Blodbussen brukar stå. Bussen finns på plats klockan 10.00- 17.00 torsdagen den 28 och fredagen den 29 oktober och man behöver inte boka tid utan det är drop-in som gäller. Det är Region Stockholm som ansvarar för vaccinationerna.

Vilka får vaccinera sig?
I första hand erbjuds vaccination till personal inom vård och omsorg men även allmänheten är välkommen. Endast personer födda 2005 eller senare kan vaccineras via drop-in. Inom skolan kommer elever mellan 12 och 15 år att erbjudas vaccin via elevhälsan. Det är bara första och andra dosen, och inte en tredje påfyllnadsdos, som erbjuds på drop-in tid.


Om Lidingö stad

Lidingö är den unika skärgårdsstaden med drygt 48 000 invånare 15 minuter från Stockholm city. Lidingö är en småskalig grön oas med ett litet öppet centrum och varierad bebyggelse. Det är inte långt till ren landsbygd med böljande åkrar och hästhagar. Strandlinjen är tillgänglig med många promenad- och cykelvägar. Här arrangeras varje år världens största terränglopp, Lidingöloppet. Riksidrottsförbundet har sitt utvecklingscentrum Bosön på ön. På Lidingö finns 11 konferensgårdar, många ligger precis vid vattnet. Konstmuseet och skulpturparken Millesgården lockar besökare från hela världen. Ögruppen Fjäderholmarna är ett annat uppskattat besöksmål. Mer information om Lidingö finns på lidingo.se. Turistinformation och aktuella aktiviteter finns på upplevlidingo.com.


Kontaktpersoner

Birgitta Sköld, LP
Ordf. miljö- och stadsbyggnadsnämnden (LP)
Birgitta Sköld, LP
Stefan Heinebäck
Förvaltningschef, Omsorg- och Socialförvaltningen
Stefan Heinebäck