Lördag den 27 januari uppmärksammas förintelsens minnesdag genom den traditionsenliga Raoul Wallenbergdagen på Lidingö. Årets Raoul Wallenbergpris tillfaller de ungdomar på Lidingö som engagerat sig i Musikhjälpen. Ett mångårigt projekt som utgår från Lidingös fritidsgårdar.
Klockan 12.00 inleds Raoul Wallenbergdagen med ett fackeltåg från Lidingö stadshus till monumentet Raoul Wallenbergs gärning, där kommunstyrelsens ordförande Anna Rheyneuclaudes Kihlman kommer tala. Programmet fortsätter sedan i Ansgarskyrkan med att Lidingö stads Raoul Wallenbergpris delas ut. Det tillfaller i år de ungdomar som arbetat kring och för Musikhjälpen på Lidingö. Motiveringen lyder: Priset går till ungdomarna som arbetat kring och för Musikhjälpen på Lidingö. Och som ett stöd till fortsatt gott inkluderande arbete som sätter Lidingö på empatikartan och visar att arvet från Raoul Wallenberg lever.
- Genom sitt arbete har de inte bara samlat pengar till behövande ändamål utan också ordnat konserter, låtskrivande, kulturkvällar, radiopoddar, dans vilket lett till inkluderande samarbete mellan olika ungdomsgrupper på Lidingö, säger John Svensson, kulturchef i Lidingö stad.
Därefter är det dags för årets talare, Sara Scheller, som är verksamhetsansvarig på Raoul Wallenberg Academy, och klockan 13.00 avslutas programmet med en konsertversion av operan Raoul Wallenberg - saknad, skriven av Inger Wikström.
För mer information
John Svensson, kulturchef Lidingö stad
Tel: 08-731 33 72
E-post: johan.svensson@lidingo.se
På Lidingö sätter vi hälsa, friskvård och friluftsliv i centrum. Här arrangeras varje år världens största terränglopp, Lidingöloppet, med tiotusentals deltagare och seglartävlingen Lidingö Runt med flera hundra båtar. Här finns Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum Bosön och Millesgården, ett konstverk i sig. Lidingö har drygt 45 000 invånare och ligger knappt tio minuter från Stockholms city.