2019-03-08 14:00Pressmeddelande

Topplacering för Lidingö i ny rapport

null

Lidingö ligger på en stadig andraplats inom nyföretagsamhet trots att andelen personer som väljer att starta företag i Sverige sjunker jämfört med tidigare år. Det visar Svenskt Näringslivs årliga rapport om företagsamhet i Sverige som släpptes i går.

Svenskt Näringsliv mäter sedan tio år tillbaka företagsamheten i landet. Resultatet av årets mätning visar att andelen personer som blev företagsamma under 2018 sjunker jämfört med tidigare år och är nu på den lägsta nivån sedan mätningarna påbörjades.

- Det är glädjande att se att Lidingö fortfarande ligger på en stark andraplacering. Lidingö ligger också högre än övriga delar av landet då det gäller kvinnligt företagande. Att stimulera och underlätta nyföretagande och entreprenörskap är också ett fokusområde i stadens näringslivspolicy där vi samarbetar aktivt med öns företagarföreningar, säger Malin Rosenqvist, näringslivschef.

- Det är mycket positivt att Lidingö är näst bäst i Sverige på nyföretagandet. Näringslivet är det som skapar välstånd och det är mycket positivt att Lidingöborna är framgångsrika företagare. Staden kommer även fortsatt arbeta med att förbättra förutsättningarna för våra Lidingöföretagare säger Daniel Källenfors, kommunstyrelsens ordförande.

Om mätningen

Svenskt Näringsliv mäter en gång per år antalet företagsamma människor, både för Sverige som helhet samt för respektive län. Med företagsam menas en person som antingen har en F-skattsedel, är delägare i ett aktivt handelsbolag eller är vd alternativt ordinarie styrelsemedlem i ett aktivt aktiebolag.

Företagsamheten är en totalundersökning, vilket innebär att den kan användas för att jämföra företagsamheten mellan olika kommuner och län över tid. Utifrån inhämtad data kan man även följa nyföretagsamheten, det vill säga hur många nya personer som har blivit företagsamma under det senaste året. De data som har använts inhämtades under januari 2019 och avser företagsamheten för år 2018.

Mer information om Svenskt Näringslivs mätning se:

https://www.svensktnaringsliv.se/fragor/foretagsklimat/foretagsamheten-2019-sverige_732015.html

För mer information:

Daniel Källenfors, kommunstyrelsens ordförande (M)
Tel: 08-731 30 28
E-post: daniel.kallenfors@lidingo.se

Malin Rosenqvist, näringslivschef Lidingö stad
Tel: 08-731 30 79
E-post: malin.rosenqvist@lidingo.se

Följ oss på:
Facebook, Twitter eller Youtube


Om Lidingö stad

På Lidingö sätter vi hälsa, friskvård och friluftsliv i centrum. Här arrangeras varje år världens största terränglopp, Lidingöloppet, med tiotusentals deltagare och seglartävlingen Lidingö Runt med flera hundra båtar. Här finns Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum Bosön och Millesgården, ett konstverk i sig. Lidingö har drygt 45 000 invånare och ligger knappt tio minuter från Stockholms city.


Kontaktpersoner

Ulf Pettersson
Pressansvarig
Ulf Pettersson
Kristina Hagbard
Kommunikationschef
Kristina Hagbard
Daniel Broman
Stadsdirektör
Daniel Broman
Daniel Källenfors, M
Kommunstyrelsens ordförande
Daniel Källenfors, M
Birgitta Sköld, LP
Ordf. miljö- och stadsbyggnadsnämnden (LP)
Birgitta Sköld, LP
Carl-Johan Schiller, KD
Kommunalråd
Carl-Johan Schiller, KD
Cecilia Haslum
Personalchef
Cecilia Haslum