2019-09-30 20:13Pressmeddelande

​Tiggeriförbud införs på Lidingö

Förslaget att införa ett förbud mot passiv insamling av pengar, tiggeri, röstades igenom vid måndagens kommunfullmäktige. Förslaget gick igenom med röstsiffrorna 26-25.

Beslutet att förbjuda tiggeri gäller på tio platser runt om på Lidingö. Dessa platser är: Rudboda torg, Källängstorget, Lidingö centrum, Torsviks torg, Baggeby torg, Larsbergs centrum, Högsätra (vid Willys och Max), Skärsätra torg, Breviks centrum och vid Ica i Käppala.

- Tiggeriförbud är ett vallöfte från Moderaterna, Lidingöpartiet och Kristdemokraterna som vi nu genomfört, då många Lidingöbor ser det som ett problem. Tiggeri är ingen väg ut ur fattigdom. Det cementerar människor i utanförskap och gör dem sårbara för att bli utnyttjade av organiserad brottslighet. Därför beslutade vi om tiggeriförbud på tio platser på Lidingö, säger Daniel Källenfors, (M) kommunstyrelsens ordförande på Lidingö.

I maj fattade kommunstyrelsen beslutet att skicka ut ett förslag om tiggeriförbud på remiss till ett antal näringsidkare och till Polismyndigheten. I augusti var frågan sedan åter uppe för beslut i kommunstyrelsen. I kommunfullmäktige röstade Moderaterna, Lidingöpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna för ett förbud. Centerpartiet, Liberalerna, Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet röstade emot.

Följ oss på:
Facebook, Twitter eller Youtube


Om Lidingö stad

På Lidingö sätter vi hälsa, friskvård och friluftsliv i centrum. Här arrangeras varje år världens största terränglopp, Lidingöloppet, med tiotusentals deltagare och seglartävlingen Lidingö Runt med flera hundra båtar. Här finns Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum Bosön och Millesgården, ett konstverk i sig. Lidingö har drygt 45 000 invånare och ligger knappt tio minuter från Stockholms city.


Kontaktpersoner

Ulf Pettersson
Pressansvarig
Ulf Pettersson
Kristina Hagbard
Kommunikationschef
Kristina Hagbard
Daniel Broman
Stadsdirektör
Daniel Broman
Daniel Källenfors, M
Kommunstyrelsens ordförande
Daniel Källenfors, M
Birgitta Sköld, LP
Ordf. miljö- och stadsbyggnadsnämnden (LP)
Birgitta Sköld, LP
Carl-Johan Schiller, KD
Kommunalråd
Carl-Johan Schiller, KD
Cecilia Haslum
Personalchef
Cecilia Haslum