2020-02-19 13:59Pressmeddelande

​Stadshuset kan vinna prestigefullt pris

null

Stadshuset på Lidingö kan bli utsett till Årets bygge 2020. Det omfattande renoveringsprojektet som blev klart förra året är nämligen nominerat till den åtråvärda titeln i en tävling som anordnas av tidningen Byggindustrin.

Tävlingen omfattar alla typer av projekt i Sverige, stora som små. Det handlar om såväl husbyggnads- som anläggningsprojekt, nybyggnad som ombyggnad.

Under hösten har tidningen fått in 68 förslag på projekt som färdigställts under 2019. Tio förslag har valts ut, däribland renoveringen av Lidingös Stadshus.

- Det är alltid kul när Lidingö uppmärksammas för positiva saker och den här nomineringen är så klart en sådan. Personligen är jag mest glad för att Lidingöborna får större nytta av stadshuset som mötesplats och samlingspunkt. Det visar att Lidingöborna uppskattar sitt stadshus och att de investerade pengarna gör nytta. God budgetdisciplin är också glädjande med projektet, säger kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M).

Öppna och moderna lokaler

Byggnaden invigdes 1975 och var därför vid projektstarten i behov av en omfattande teknisk upprustning. Under 2017-2019 renoverades hela Stadshuset då bland annat stammar och ventilationssystem byttes ut.

- Grundidén var att skapa ett öppet stadshus. Detta har man lyckats med och stadshuset upplevs i dag som ett öppet och mer tillgängligt hus för alla. Sedan inflytten har antalet besökare till exempel ökat med 40 procent hos biblioteket, säger Christina Karlemyr, enhetschef projekt på Lidingö stad.

Klarade tidsplan och budget

Renoveringen kostade totalt 300 miljoner kronor, vilket innebär att staden höll sig inom budget för bygg- och installationskostnader. Även tidsplanen hölls.

Vinnaren av Årets bygge 2020 presenteras på Byggforum den 31 mars på Courtyard by Marriott i Stockholm. En jury bestående av experter inom byggsektorn utgår från de fem kriterierna samverkan, innovation, genomförande, hållbarhet och arbetsmiljö. 

För mer information

Daniel Källenfors (M), kommunstyrelsens ordförande
Tel: 08-731 34 82
E-post: daniel.kallenfors@lidingo.se

Christina Karlemyr, enhetschef projekt
Tel: 08-731 31 80
E-post: christina.karlemyr@lidingo.se

Följ oss på:
Facebook, Twitter eller Youtube


Om Lidingö stad

På Lidingö sätter vi hälsa, friskvård och friluftsliv i centrum. Här arrangeras varje år världens största terränglopp, Lidingöloppet, med tiotusentals deltagare och seglartävlingen Lidingö Runt med flera hundra båtar. Här finns Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum Bosön och Millesgården, ett konstverk i sig. Lidingö har drygt 45 000 invånare och ligger knappt tio minuter från Stockholms city.


Kontaktpersoner

Ulf Pettersson
Pressansvarig
Ulf Pettersson
Kristina Hagbard
Kommunikationschef
Kristina Hagbard
Daniel Broman
Stadsdirektör
Daniel Broman
Daniel Källenfors, M
Kommunstyrelsens ordförande
Daniel Källenfors, M
Birgitta Sköld, LP
Ordf. miljö- och stadsbyggnadsnämnden (LP)
Birgitta Sköld, LP
Carl-Johan Schiller, KD
Kommunalråd
Carl-Johan Schiller, KD
Cecilia Haslum
Personalchef
Cecilia Haslum