2014-05-27 09:43Pressmeddelande

Sagateatern ger jubileumsföreställning

null

Den 8 juni är det urpremiär för Sagateaterns uppsättning ”Dessa händer har mördat” på Svea Hovrätts 400-årsjubileum. Pjäsen, som är specialskriven inför jubileet, handlar om rättegången mot Anckarström och kommer att spelas för Lidingöborna efter sommaren.

– Svea Hovrätt kontaktade oss för att höra om vi kunde framföra något på jubileumsdagen, då de för allra första gången öppnar upp dörrarna för allmänheten. Rättegången mot Anckarström är en av hovrättens mest spännande fall och när jag började forska och leta fakta gick det inte att undvika att skriva en pjäs om det, säger Sebastian Höglund, chef för Sagateatern som står för såväl manus och regi som skådespeleri.

Föreställningen är en monolog som bygger på Anckarströms erkännande om delaktighet i mordet på Gustav III och utspelar sig i Wrangelska palatset på Riddarholmen. Publiken får följa Anckarströms berättelse från motivet till hur mordet gick till på Stockholmsoperan i mars 1792. Förutom Sebastian Höglund medverkar elever från Sagateatern som inspelade röster.

– Tanken är att gestalta Anckarströms sista strid och försök att försvara den fasliga handlingen – att mörda en människa. För att förstärka stämningen kommer det att ligga ett soundtrack med skådespelarnas inspelade röster och ljud under hela föreställningen, berättar Sebastian.

Föreställningen är en samproduktion mellan Sagateatern som står för själva produktionen och Andreas Castanas på Skärsätragården som gjort ljuddesignen. ”Dessa händer har mördat” kommer att spelas på Lidingö till hösten.

Mer information
Sebastian Höglund, chef Sagateatern
Tel: 073-0226803

Följ oss på:
Facebook, Twitter eller Youtube


Om Lidingö stad

På Lidingö sätter vi hälsa, friskvård och friluftsliv i centrum. Här arrangeras varje år världens största terränglopp, Lidingöloppet, med tiotusentals deltagare och seglartävlingen Lidingö Runt med flera hundra båtar. Här finns Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum Bosön och Millesgården, ett konstverk i sig. Lidingö har drygt 45 000 invånare och ligger knappt tio minuter från Stockholms city.


Kontaktpersoner

Ulf Pettersson
Pressansvarig
Ulf Pettersson
Kristina Hagbard
Kommunikationschef
Kristina Hagbard
Daniel Broman
Stadsdirektör
Daniel Broman
Daniel Källenfors, M
Kommunstyrelsens ordförande
Daniel Källenfors, M
Birgitta Sköld, LP
Ordf. miljö- och stadsbyggnadsnämnden (LP)
Birgitta Sköld, LP
Carl-Johan Schiller, KD
Kommunalråd
Carl-Johan Schiller, KD
Cecilia Haslum
Personalchef
Cecilia Haslum