2024-07-24 16:49Pressmeddelande

Rekommendation att koka dricksvatten

VattenkranVattenkran

Vid en rutinkontroll har förekomst av så kallade koliforma bakterier spårats i dricksvatten på Lidingö. Bakterierna är inte av en typ som framkallar sjukdom. Som en försiktighetsåtgärd är ändå rekommendationen att allt vatten som ska drickas, användas i matlagning eller för tandborstning, kokas.  

De förekomster av bakterier som spårats i dricksvattnet är inte av en typ som framkallar sjukdom. Hela Lidingös vattenförsörjning ingår i ett och samma system, därför uppmanas samtliga hushåll som en försiktighetsåtgärd att tills vidare koka allt vatten som ska förtäras.

Nu pågår ett arbete med att spola ledningar och spåra källan till bakterieförekomsten. Kontinuerligt tas också nya prover. Det varma vädret och den långsamma omsättningen av vattnet är anledningar till att bakterier kan växa till.

För att hålla dig uppdaterad om det senaste kring förekomsten av bakterier i dricksvattnet, följ Lidingö stads webbplats lidingo.se. Informationen uppdateras dagligen.  

Hjälp oss att förhindra ryktesspridning genom att inte sprida obekräftade uppgifter. 


Om Lidingö stad

Lidingö är den unika skärgårdsstaden med drygt 48 000 invånare 15 minuter från Stockholm city. Lidingö är en småskalig grön oas med ett litet öppet centrum och varierad bebyggelse. Det är inte långt till ren landsbygd med böljande åkrar och hästhagar. Strandlinjen är tillgänglig med många promenad- och cykelvägar. Här arrangeras varje år världens största terränglopp, Lidingöloppet. Riksidrottsförbundet har sitt utvecklingscentrum Bosön på ön. På Lidingö finns 11 konferensgårdar, många ligger precis vid vattnet. Konstmuseet och skulpturparken Millesgården lockar besökare från hela världen. Ögruppen Fjäderholmarna är ett annat uppskattat besöksmål. Mer information om Lidingö finns på lidingo.se.


Kontaktpersoner

Säkerhetschef
Michael Åkerholm