2016-01-22 11:12Pressmeddelande

Raoul Wallenbergs minne hedras

null

På Förintelsens minnesdag den 27 januari, hedras minnet av Raoul Wallenberg. Det inleds klockan 17.00 med samling vid stadshustrappan. Därifrån går ett fackeltåg till monumentet Raoul Wallenbergs gärning, där kommunstyrelsens ordförande Anna Rheyneuclaudes Kihlman kommer att tala.

Programmet fortsätter i Stadshusets entréhall med att Lidingö stads Raoul Wallenbergpris delas ut. Priset går i år till två mottagare. Till Högsätra skola för projektet Welcome, där eleverna tillverkat armband som de säljer till förmån UNHCR. Deras arbete präglas av egen drivkraft, ett samhällsengagemang och en vilja att bidra på lokal och global nivå i en tid när många människor är på flykt i världen. Arbetet har initierats av eleverna själva och till största delen utförts på raster. Projektet har dessutom skapat en större gemenskap på skolan. Juryn anser att detta är ett projekt i Raoul Wallenbergs anda.

De andra mottagarna är ungdomarna på fritidsgårdarna Zenit och Allhuset som under tre år drivit loppmarknader till förmån för Musikhjälpen. Loppmarknaderna har krävt mycket arbete men samtidigt skapat ett engagemang, en empati och ett driv utöver det vanliga. Dessutom har det hjälpt till att skapa förståelse och möten mellan olika ungdomsgrupper för att tillsammans hjälpa människor i nöd. Det är ett arbete helt i Raoul Wallenbergs anda, enligt juryn.

Efter prisutdelningen berättar konstnären Kristoffer Jeglinski om sin utställning ”Tre år gammal fick min syster köra ubåt”. En utställning om mod, motstånd och civilkurage som visas i Stadshusets entréhall. Sedan visas teaterföreställningen ”Raoul Wallenberg – även du kan göra skillnad”. En föreställning av Pontus Olgrim med Pontus Olgrim och Ralf Beck om Raoul Wallenbergs liv och gärning.

Raoul Wallenbergdagen instiftades av Lidingö stad 2002 och har sedan dess genomförts på Förintelsens minnesdag den 27 januari.

För mer information

John Svensson, kulturchef
Tel: 08-731 33 72
E-post: john.svensson@lidingo.se

Maria Elmér, chef kvalitet, stöd och utveckling på utbildningsförvaltningen
Tel: 08-731 32 09
E-post: maria.elmer@lidingo.se

Följ oss på:
Facebook, Twitter eller Youtube


Om Lidingö stad

På Lidingö sätter vi hälsa, friskvård och friluftsliv i centrum. Här arrangeras varje år världens största terränglopp, Lidingöloppet, med tiotusentals deltagare och seglartävlingen Lidingö Runt med flera hundra båtar. Här finns Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum Bosön och Millesgården, ett konstverk i sig. Lidingö har drygt 45 000 invånare och ligger knappt tio minuter från Stockholms city.


Kontaktpersoner

Ulf Pettersson
Pressansvarig
Ulf Pettersson
Kristina Hagbard
Kommunikationschef
Kristina Hagbard
Daniel Broman
Stadsdirektör
Daniel Broman
Daniel Källenfors, M
Kommunstyrelsens ordförande
Daniel Källenfors, M
Birgitta Sköld, LP
Ordf. miljö- och stadsbyggnadsnämnden (LP)
Birgitta Sköld, LP
Carl-Johan Schiller, KD
Kommunalråd
Carl-Johan Schiller, KD
Cecilia Haslum
Personalchef
Cecilia Haslum