2019-01-18 08:38Pressmeddelande

Raoul Wallenbergpriset till eleverna på Hersby gymnasium

null

På Förintelsens minnesdag den 27 januari, hedras minnet av Förintelsens offer och Raoul Wallenbergs gärning. Det inleds med fackeltåg till Raoul Wallenbergmonumentet, där kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors kommer att tala.

Raoul Wallenbergdagen instiftades av Lidingö stad 2002 och har sedan dess genomförts på Förintelsens minnesdag den 27 januari. Efter fackeltåget, som i år startar vid Stadsbiblioteket, och talet vid monumentet med Daniel Källenfors, fortsätter programmet i Ansgarskyrkan med att Lidingö stads Raoul Wallenbergpris delas ut.

- Raoul Wallenberg, hans gärning och hans koppling till Lidingö, känner vi stolthet över. Hans personliga mod och etiska ansvarstagande är en inspirationskälla för oss alla äger Daniel Källenfors.

Stadens Raoul Wallenbergpris går i år till eleverna på Hersby gymnasium för deras arbete mot diskriminering och för mänskliga rättigheter

- Vi väljer i år att ge priset för elevengagemang utöver det vanliga men också som stöd till avslutande aktiviteter i det här stora projektet. Vi lyfter elevgrupper som Pridekommittén, Amnestygruppen, Fredagsfemman med flera. Eleverna på Hersby gymnasium har tidigare mottagit Raoul Wallenbergs pris i olika konstellationer och har en fin tradition med att arbeta i Raoul Wallenbergs anda. Och det är ett arbete som fortsätter, säger John Svensson, kulturchef i Lidingö stad.

Då stadshuset är under renovering utgår fackeltåget i år från Stadsbiblioteket och det efterföljande programmet äger rum i Ansgarskyrkan.

I Ansgarskyrkan blir det prisutdelning, musik och presentationer där särskilt de överlevande av Förintelsen och deras stora insatser kommer att lyftas, för att inte glömma vad som hände och vad som kan hända. Sedan handlar det om hur Lidingös barn och ungdomar, i skolor och på fritiden, på olika sätt arbetar för medmänsklighet och mänskliga rättigheter i Raoul Wallenbergs anda. Cirka klockan 13.00 beräknas årets Raoul Wallenberg-dag att avslutas.

För mer information

John Svensson, kulturchef
Tel: 08-731 33 72
E-post: john.svensson@lidingo.se

Daniel Källenfors, kommunstyrelsens ordförande
Tel: 08-731 30 28
E-post: daniel.kallenfors@lidingo.se

Följ oss på:
Facebook, Twitter eller Youtube


Om Lidingö stad

På Lidingö sätter vi hälsa, friskvård och friluftsliv i centrum. Här arrangeras varje år världens största terränglopp, Lidingöloppet, med tiotusentals deltagare och seglartävlingen Lidingö Runt med flera hundra båtar. Här finns Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum Bosön och Millesgården, ett konstverk i sig. Lidingö har drygt 45 000 invånare och ligger knappt tio minuter från Stockholms city.


Kontaktpersoner

Ulf Pettersson
Pressansvarig
Ulf Pettersson
Kristina Hagbard
Kommunikationschef
Kristina Hagbard
Daniel Broman
Stadsdirektör
Daniel Broman
Daniel Källenfors, M
Kommunstyrelsens ordförande
Daniel Källenfors, M
Birgitta Sköld, LP
Ordf. miljö- och stadsbyggnadsnämnden (LP)
Birgitta Sköld, LP
Carl-Johan Schiller, KD
Kommunalråd
Carl-Johan Schiller, KD
Cecilia Haslum
Personalchef
Cecilia Haslum