2020-01-23 11:10Pressmeddelande

Pris för modigt ingripande

null

På Förintelsens minnesdag den 27 januari, hedras minnet av Förintelsens offer och Raoul Wallenbergs gärning. Ett modigt ingripande av en elev i årskurs 7 i Käppala skola, ligger bakom valet av årets mottagare av Raoul Wallenbergpriset.

Raoul Wallenbergdagen instiftades av Lidingö stad 2002 och har sedan dess årligen genomförts på Förintelsens minnesdag den 27 januari. Efter samling vid stadshustrappan klockan 18.50, fackeltåget och talet vid monumentet av Birgitta Sköld, ordförande i omsorgs- och socialnämnden, fortsätter programmet i entréhallen i Lidingö stadshus med att Lidingö stads Raoul Wallenbergpris delas ut.

- Att få hålla talet vid Raoul Wallenbergs monument är ett mycket hedrande uppdrag. För de allra flesta av oss är Raoul Wallenberg en stor förebild och vi måste alla reagera och agera mot olika typer av våld och kränkningar mobbing, och annat förtryck, säger Birgitta Sköld.

I år går Raoul Wallenbergpriset till Gustav Lewander i årskurs 7 i Käppala skola. Han får det för sitt agerande i samband med ett bråk. I motiveringen står det:

”I en obehaglig situation, där andra var passiva åskådare, gjorde han det osjälviska valet att aktivt och oförtrutet kämpa med ordets kraft för att stoppa pågående slagsmål.

Hans handlingskraftiga agerande, som visar på både civilkurage och klokhet men också stor omtanke om sina skolkamrater, är helt i Raoul Wallenbergs anda.”

- Vi väljer att i år tilldela priset till en enskild person som med mod och handlingskraft agerat i en kritisk situation. Det är ovanligt att priset går till en enskild person för en enskild händelse men det visar att en enskild person kan göra en viktig insats när det hettar till, och det var så Raoul Wallenberg agerade om och om igen under sitt arbete i Budapest, säger John Svensson, kulturchef i Lidingö stad.

Gustav Lewander tilldelas 10 000 kr. Den resterande summan på 20 000 kronor kommer i samråd med elever och trygghetsteamet på Käppala skola att användas till trygghets- och trivselhöjande aktiviteter i årskurs 7 där Gustav är elev.

Prisutdelning, musik och tal av Ingrid Carlberg, författare till den stora Wallenbergbiografin, äger sedan rum i stadshusets entréhall. Cirka klockan 20.00 beräknas årets Raoul Wallenberg-dag att avslutas.


För mer information

John Svensson, kulturchef
Tel: 08-731 33 72
E-post:
john.svensson@lidingo.se

Birgitta Sköld, kommunalråd (LP)
Tel: 08-731 46 36
E-post:
birgitta.skold@lidingo.se

Monica Lemmini, rektor Käppala skola
Tel: 08-731 65 53
E-post:
monica.lemmini@lidingo.se

Följ oss på:
Facebook, Twitter eller Youtube


Om Lidingö stad

På Lidingö sätter vi hälsa, friskvård och friluftsliv i centrum. Här arrangeras varje år världens största terränglopp, Lidingöloppet, med tiotusentals deltagare och seglartävlingen Lidingö Runt med flera hundra båtar. Här finns Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum Bosön och Millesgården, ett konstverk i sig. Lidingö har drygt 45 000 invånare och ligger knappt tio minuter från Stockholms city.


Kontaktpersoner

Ulf Pettersson
Pressansvarig
Ulf Pettersson
Kristina Hagbard
Kommunikationschef
Kristina Hagbard
Daniel Broman
Stadsdirektör
Daniel Broman
Daniel Källenfors, M
Kommunstyrelsens ordförande
Daniel Källenfors, M
Birgitta Sköld, LP
Ordf. miljö- och stadsbyggnadsnämnden (LP)
Birgitta Sköld, LP
Carl-Johan Schiller, KD
Kommunalråd
Carl-Johan Schiller, KD
Cecilia Haslum
Personalchef
Cecilia Haslum