2017-09-25 13:52Pressmeddelande

Nu växlar Lidingö upp matavfallsinsamlingen

null

Nära nog samtliga Stockholms läns 26 kommuner erbjuder idag separat matavfallsinsamling, vilket innebär att de flesta stockholmare har möjlighet att lämna sitt matavfall till återvinning. Trots det källsorteras bara en fjärdedel av matavfallet.

Det nationella målet för matavfallsinsamling år 2018 är 50 procent. Det innebär att vi måste fördubbla den insamlade mängden inom ett år. Idag samlar Stockholms kommuner in drygt 50 000 ton matavfall, varav nästan 1000 ton från Lidingö. Det insamlade matavfallet ger efter behandling dubbel utdelning i form av biogas och biogödsel. Tio ton insamlade matrester ger biogas som driver en mellanstor personbil hela 1500 mil och näringsrik biogödsel till en hel hektar åkermark.

- Här på Lidingö har vi låtit melonkärnor, pizzakanter, grönsaksrester och kylskåpsrens gå vidare till andra chansen ända sedan 2010. Många Lidingöbor har glädjande nog hakat på och tecknat abonnemang för matavfall, men för att vi ska nå det nationella målet måste vi få ännu fler att ansluta sig. Med kampanjen ”Sortera matresten” gör vi nu gemensam sak med övriga kommuner i Stockholms län. Vi vill visa hur enkelt det är att sortera ut sitt matavfall, säger Charlotte Löfgren, miljö- och avfallsutvecklare i Lidingö stad.

”Sortera matresten” är en återkommande informationskampanj som nu i höst kommer att synas runt om i Stockholms län under vecka 39 och 40. Kampanjen vill uppmärksamma, väcka nyfikenhet och informera mottagaren om det bakomliggande budskapet – att det är viktigt att sortera ut våra matrester, att det är enkelt och att alla kan vara med och bidra.

Läs mer om kampanjen på sorteramatresten.se

För mer information
Charlotte Löfgren, miljö- och avfallsutvecklare i Lidingö stad
Tel: 08-731 32 83
E-post: charlotte.lofgren@lidingo.se


Följande kommuner deltar in den gemensamma satsningen ”Sortera matresten”: Botkyrka, Danderyd, Ekerö, Haninge, Huddinge, Järfälla, Lidingö, Nacka, Nykvarn Nynäshamn, Salem, Sigtuna, Sollentuna, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Södertälje, Tyresö, Täby, Upplands Väsby, Upplands-Bro, Vallentuna, Vaxholm, Värmdö och Österåker tillsammans med de kommunägda avfallsbolagen i Stockholms län. Under 2018 kommer även Norrtälje att börja med matavfallsinsamling och delta i kampanjen.

Följ oss på:
Facebook, Twitter eller Youtube


Om Lidingö stad

På Lidingö sätter vi hälsa, friskvård och friluftsliv i centrum. Här arrangeras varje år världens största terränglopp, Lidingöloppet, med tiotusentals deltagare och seglartävlingen Lidingö Runt med flera hundra båtar. Här finns Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum Bosön och Millesgården, ett konstverk i sig. Lidingö har drygt 45 000 invånare och ligger knappt tio minuter från Stockholms city.


Kontaktpersoner

Ulf Pettersson
Pressansvarig
Ulf Pettersson
Kristina Hagbard
Kommunikationschef
Kristina Hagbard
Daniel Broman
Stadsdirektör
Daniel Broman
Daniel Källenfors, M
Kommunstyrelsens ordförande
Daniel Källenfors, M
Birgitta Sköld, LP
Ordf. miljö- och stadsbyggnadsnämnden (LP)
Birgitta Sköld, LP
Carl-Johan Schiller, KD
Kommunalråd
Carl-Johan Schiller, KD
Cecilia Haslum
Personalchef
Cecilia Haslum