2024-05-13 08:12Pressmeddelande

Lidingöbanan börjar gå över bron 26 maj

 Lidingöbanan vid brofästet.

Tidigt på morgonen den 26 maj är det planerat att Lidingöbanan börjar gå hela vägen till Ropsten igen. Därefter går spårvagnen enligt ordinarie tidtabell. Mellan den 17 och 25 maj provkör SL spåranläggningen inför trafikstarten.

I samband med att spårvägsbron tas i drift är hela Lilla Lidingöbron klar, fem år efter att arbetena startade 2019. Den nya spårvägsbron har dubbla spår mellan Ropsten och Torsvik, för att klara ett ökat resande i framtiden och erbjuda tätare turer med Lidingöbanan

- Det är mycket roligt att hela Lilla Lidingöbron öppnar och att våra tålmodiga Lidingöbor kan ta spårvagnen hela vägen mellan Gåshaga och Ropsten igen. Det har varit ett komplext arbete, där alla aktörer arbetat hårt för att bygga en säker och långsiktig lösning som ska fungera i många, många år framöver, säger stadsdirektör Daniel Broman.
Provkörning 17 maj till 25 maj
Den 17-25 maj ska SL provköra spåren mellan Ropsten och Torsvik. Det är signalanläggningen, växlar, bommar och strömförsörjningen som ska testas. Under den här tiden kan du som går eller cyklar få vänta lite vid spårövergången i Torsvik, när bommarna fälls och ett tåg ska passera. Trapporna till perrongen och strandpromenaden kommer att vara helt avstängda under provkörningsperioden.

Ersättningstrafik
Ersättningsbussarna kommer för säkerhets skull att köras parallellt med tågtrafiken fram till den 31 maj.

Pressinbjudan
Den 27 maj kommer trafikregionrådet Anton Fendert (MP) och kommunalråden Daniel Källenfors (M) och Anders Paulsen (LP) att ta Lidingöbanan från Gåshaga med avgång 07.59. Media inbjuds att åka med och det ges möjlighet till intervjuer.


Om Lidingö stad

Lidingö är den unika skärgårdsstaden med drygt 48 000 invånare 15 minuter från Stockholm city. Lidingö är en småskalig grön oas med ett litet öppet centrum och varierad bebyggelse. Det är inte långt till ren landsbygd med böljande åkrar och hästhagar. Strandlinjen är tillgänglig med många promenad- och cykelvägar. Här arrangeras varje år världens största terränglopp, Lidingöloppet. Riksidrottsförbundet har sitt utvecklingscentrum Bosön på ön. På Lidingö finns 11 konferensgårdar, många ligger precis vid vattnet. Konstmuseet och skulpturparken Millesgården lockar besökare från hela världen. Ögruppen Fjäderholmarna är ett annat uppskattat besöksmål. Mer information om Lidingö finns på lidingo.se.


Kontaktpersoner

Daniel Broman
Stadsdirektör
Daniel Broman
Adriana Buzea
Förvaltningschef, Tekniska förvaltningen
Adriana Buzea