Under vecka 47 lyser stadshuset orange. Det är en del i ett stort evenemang med föreläsningar och musik på temat mäns våld mot kvinnor som Lidingö kvinnojour och Lidingö stad tillsammans arrangerar den 25 november.
Den internationella dagen mot våld mot kvinnor, den 25 november, instiftades av FN:s generalförsamling år 1999 som en påminnelse om Deklarationen om avskaffande av våld mot kvinnor.
På Lidingö kommer dagen att uppmärksammas i Lidingö stadshus med en rad aktiviteter. Bland annat kommer sångerskan Kadiatou Holm Keita att underhålla och författaren Simon Häggström att föreläsa om människohandelns bortglömda ansikte. Representanter från Lidingö stad berättar också om hur staden arbetar för att motverka våld i nära relation och stödja utsatta. Markus Antonsson, polisinspektör relationsbrott i Stockholm, föreläser om polisens arbete och utmaningar på Lidingö och i Stockholmsområdet.
- Det här är ett angeläget ämne som vi måste våga prata om. Vi vet att våldet i nära relationer drabbar långt fler än statistiken visar. Inom Lidingö stad så arbetar vi aktivt för att motverka våld genom att genom att vi stödjer kvinnojourens arbete samtidigt som vi ger våra handläggare adekvat utbildning så att de kan hjälpa de som utsätts för våld, säger Birgitta Sköld (LP), ordförande i omsorgs- och socialnämnden.
Evenemang ska lyfta internationella dagen mot våld mot kvinnor, synliggöra våldet, visa hur viktigt samarbete är och fortsätta att lära ut hur våldet mot kvinnor kan uttrycka sig.
- Tillsammans arbetar vi mot att mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Det är en prioriterad fråga för regeringen och man avsätter medel för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck i Sverige. Detta arbete mot våldet sker inom Lidingö stad och tillsammans med vår samverkanspart Lidingö kvinnojour, säger Marina Florin, utvecklingsstrateg i Lidingö stad.
Orange veckan, som också kallas En vecka fri från våld, markeras med att Lidingö stadshus är upplyst i orange. I samarbete med Zonta, en global organisation för att främja kvinnors rättigheter, placeras ett tre meter högt träd i stadshusets entréhall som dekoreras med 70 orangea tygstycken. Varje tygstycke symboliserar en av de sjuttio anmälningar som gjorts om våld i nära relation på Lidingö under 2020. Det är fri entré till arrangemanget, men du behöver anmäla dig. Programmet pågår mellan klockan 17 och 20.30 i stadshuset på Lidingö.
Lidingö är den unika skärgårdsstaden med drygt 48 000 invånare 15 minuter från Stockholm city. Lidingö är en småskalig grön oas med ett litet öppet centrum och varierad bebyggelse. Det är inte långt till ren landsbygd med böljande åkrar och hästhagar. Strandlinjen är tillgänglig med många promenad- och cykelvägar. Här arrangeras varje år världens största terränglopp, Lidingöloppet. Riksidrottsförbundet har sitt utvecklingscentrum Bosön på ön. På Lidingö finns 11 konferensgårdar, många ligger precis vid vattnet. Konstmuseet och skulpturparken Millesgården lockar besökare från hela världen. Ögruppen Fjäderholmarna är ett annat uppskattat besöksmål. Mer information om Lidingö finns på lidingo.se. Turistinformation och aktuella aktiviteter finns på upplevlidingo.com.