2013-04-25 15:34Pressmeddelande

Lidingö stad arrangerar Filmgala Norr

Lidingö stad blir värdkommun då Filmgala Norr firar femårsjubileum. Filmgalan omfattar en filmtävling för unga, i åldern 6-20 år bosatta i Stockholm, och avslutas med en festival. 

Den 20 oktober hålls filmgalan på Stillerska filmgymnasiet - skolan för framtidens filmskapare - där en jury utser vinnarna av filmtävlingen. Förra året kammade eleverna från Stillerska filmgymnasiet hem förstapriset i den öppna klassen, en av de fyra tävlingsklasserna.  

- Lidingö har en stark koppling till film. Här låg Sveriges första filmateljé och vi har en av världens modernaste, digitala filmstudio, Stiller Studios. Filmfestivalen blir startskottet för Lidingös filmvecka, som startar vecka 43, säger John Svensson, kulturchef i Lidingö stad som liksom stadens näringslivschef, Cristina Erikson, gläds över att Lidingö nu övertagit projektledarrollen och får tillfälle att fokusera öns växande filmindustri. 

Filmgala Norr startades 2008 på initiativ av Vallentuna kommun och Film Stockholm för att öka filmskapandet bland barn och ungdomar i norra Stockholm. I dagsläget samarbetar nio norrortskommuner i projektet, med ambulerande värdskap.  Tidigare har Solna, Järfälla, Norrtälje och Vallentuna kommun varit arrangörer. Förra året deltog 280 barn och ungdomar i filmtävlingen. Förutom tävling och filmgala planeras workshops med filmpedagoger för att uppmuntra unga till filmskapande och nätverkande över kommungränserna.

Sista dag för anmälan till filmtävlingen är den 20 september. För anmälan och tävlingsregler gå in på www.filmgalanorr.se.

För mer information:
Maria Klingefjord, projektledare Filmgala Norr
maria.klingefjord@lidingo.se
Tel 08-731 31 20

John Svensson, kulturchef, Lidingö stad
john.svensson@lidingostad.se
Tel. 08-731 33 72

 

Följ oss på:
Facebook, Twitter eller Youtube


Om Lidingö stad

På Lidingö sätter vi hälsa, friskvård och friluftsliv i centrum. Här arrangeras varje år världens största terränglopp, Lidingöloppet, med tiotusentals deltagare och seglartävlingen Lidingö Runt med flera hundra båtar. Här finns Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum Bosön och Millesgården, ett konstverk i sig. Lidingö har drygt 45 000 invånare och ligger knappt tio minuter från Stockholms city.


Kontaktpersoner

Ulf Pettersson
Pressansvarig
Ulf Pettersson
Kristina Hagbard
Kommunikationschef
Kristina Hagbard
Daniel Broman
Stadsdirektör
Daniel Broman
Daniel Källenfors, M
Kommunstyrelsens ordförande
Daniel Källenfors, M
Birgitta Sköld, LP
Ordf. miljö- och stadsbyggnadsnämnden (LP)
Birgitta Sköld, LP
Carl-Johan Schiller, KD
Kommunalråd
Carl-Johan Schiller, KD
Cecilia Haslum
Personalchef
Cecilia Haslum