2019-09-24 13:41Pressmeddelande

Lidingö klättrar i årets ranking av företagsklimatet

null

Lidingö stad klättrar hela 11 placeringar i Svenskt Näringslivs årliga ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner och hamnar på plats 55. Rankingen bygger på enkätundersökningen som presenterades i våras där totalt 141 Lidingöföretagare medverkade. 


Områden som företagarna har betygsatt är bland annat attityder till företagande, kommunens service till företagen och tillämpning av lagar och regler.

─ Det är glädjande att vi ser ett trendbrott där Lidingös företagsklimat förbättras och vi avancerar elva placeringar på rankingen. Speciellt glad är jag över att skolans attityder till företagande är bland de bästa i landet. Det är där framtidens företagare skapas, säger Daniel Källenfors (M), kommunstyrelsens ordförande.

Lidingö stad har under det senaste året gjort en rad satsningar för att utveckla det lokala företagsklimatet där fokus ligger på att förbättra kommunens service, information och dialog med de lokala företagarna. Exempel på aktiviteter som gjorts är företagsbesök, en ny svarsgrupp för företagare i stadens kundcenter, fokus på kundbemötande i hela kedjan, enklare digitaliserad bygglovsprocess och så kallade en-väg-in-möten för att effektivisera ärendeprocessen för företagen.

─ Det här är ett kvitto på att det arbete vi inlett ger positiv effekt och att vi är på rätt spår. Tack alla Lidingöföretagare som har varit med och tyckt till. Dialog och samarbete är nyckeln till ett gott företagsklimat. Nu fortsätter vår utvecklingsresa där vi arbetar på flera fronter och har ett nära samarbete med det lokala näringslivet, säger Malin Rosenqvist, näringslivschef.

Bäst i länet, och i hela landet, är Solna som toppar rankingen för tolfte året i rad. På andraplats i Stockholms län hamnar Sollentuna och på tredje plats Upplands Väsby.

Om Svenskt Näringslivs ranking

Sedan 2001 sammanställer Svenskt Näringsliv en årlig ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet med rankingen är att visa var i Sverige det är mest gynnsamt att starta och driva företag. 2019 års ranking utgörs till två tredjedelar av enkätsvar från cirka 30 000 företagare. I den sista tredjedelen väger Svenskt Näringsliv även in statistiska faktorer från SCB och UC. På www.foretagsklimat.se visas hela rankinglistan, både totalt och för de olika delfaktorerna över tid.


För mer information
Erik Raita, politisk sekreterare
Mobil: 076-822 12 22
E-post: erik.raita@lidingo.se

Malin Rosenqvist, näringslivschef
Mobil: 073-079 30 79
E-post: malin.rosenqvist@lidingo.se

Följ oss på:
Facebook, Twitter eller Youtube


Om Lidingö stad

På Lidingö sätter vi hälsa, friskvård och friluftsliv i centrum. Här arrangeras varje år världens största terränglopp, Lidingöloppet, med tiotusentals deltagare och seglartävlingen Lidingö Runt med flera hundra båtar. Här finns Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum Bosön och Millesgården, ett konstverk i sig. Lidingö har drygt 45 000 invånare och ligger knappt tio minuter från Stockholms city.


Kontaktpersoner

Ulf Pettersson
Pressansvarig
Ulf Pettersson
Kristina Hagbard
Kommunikationschef
Kristina Hagbard
Daniel Broman
Stadsdirektör
Daniel Broman
Daniel Källenfors, M
Kommunstyrelsens ordförande
Daniel Källenfors, M
Birgitta Sköld, LP
Ordf. miljö- och stadsbyggnadsnämnden (LP)
Birgitta Sköld, LP
Carl-Johan Schiller, KD
Kommunalråd
Carl-Johan Schiller, KD
Cecilia Haslum
Personalchef
Cecilia Haslum