2012-04-17 11:39Pressmeddelande

Lidingö först ut med lånecyklar

Lidingö är först utanför Stockholms stad med att införa lånecyklar. Fredagen den 20 april invigs de tre cykelstationerna som miljösmart knyter ihop Lidingö med huvudstaden. Satsningen är ytterligare ett led i att främja hälsa och miljö på Lidingö – hälsans ö.

Det är Stockholms trafikborgarråd Ulla Hamilton som tillsammans med tekniska nämndens ordförande vid Lidingö stad Ida Drougge, kommunstyrelsens ordförande Paul Lindquist och Ola Klingborg, VD för Clear Channel som driver lånecykelsystemet, som inviger lånestationerna. Från Lidingö stads sida är satsningen ett av flera sätt att främja cykeln som transportmedel på Lidingö.

– Vi vill på olika sätt underlätta för cyklisterna. Det gör vi bland annat genom att bygga fler och säkrare cykelvägar. Vi kommer också i år att installera fler cykelställ och cykelpumpar, säger tekniska nämndens ordförande, Ida Drougge (M).

Lånecyklarna ingår i samma system som de i Stockholms innerstad. Det går utmärkt att låna en cykel i Stockholm och sedan lämna den på Lidingö, till gagn både för Lidingöborna och besöksnäringen.

– Vi har sett att många turister och stockholmare väljer lånecyklarna för att uppleva sommarstockholm. Nu kan cykelturen även sträcka sig till naturen och kulturen på Lidingö, säger trafikborgarråd Ulla Hamilton (M).

Totalt är det plats för cirka 70 lånecyklar som fördelas i de tre cykelstationerna vid Torsviks torg, vid stadshusrondellen och vid Baggeby torg. För att låna en cykel behövs ett cykelkort och lånetiden är max tre timmar per lån.

– Lidingö stad arbetar långsiktigt med att främja hälsa i alla aspekter. Att vi nu får lånecyklar till Lidingö är ett välkommet inslag i det arbetet. Det gynnar både Lidingöborna och de allt fler som väljer att besöka vår ö, säger kommunstyrelsens ordförande Paul Lindquist (M).

För mer information:
Ida Drougge, ordförande i Lidingös tekniska nämnd
E-post: ida.drougge@moderat.se
Tel: 0738-39 40 50

Pernilla Dufström, chef tekniska förvaltningen
E-post: pernilla.dufstrom@lidingo.se
Tel: 08-731 34 01

Media inbjuds till invigningen den 20 april
Program: (tidsangivelser ungefärliga)
11.00 Ropstens tunnelbanestation utgången mot busstorget. Gemensam cykeltur till stationen på Stockholmsvägen/Lidingö stadshus där invigning sker.

11.20 Invigning vid stationen på Stockholmsvägen vid Lidingö stadshus. Bandklippning och tal.  (Fototillfälle).

11.40 Lunchsmörgås och dryck serveras i anslutning till cykelstationen

12.30 Avslutning

Fakta
Stockholm City Bikes är ett lånecykelsystem som startade hösten 2006. Idag finns mer än 100 lånecykelstationer i Stockholms innerstad och under högsäsong är det fler än 1 000 cyklar i drift. År 2011 hade systemet över 31 000 registrerade användare och totalt gjordes mer än 800 000 resor med cyklarna. Se mer information på www.citybikes.se

Invigningen av cykelstationerna på Lidingö arrangeras i samarbete mellan Lidingö Stad, Stockholms Stad och Clear Channel Sverige AB.

 


Om Lidingö stad

På Lidingö sätter vi hälsa, friskvård och friluftsliv i centrum. Här arrangeras varje år världens största terränglopp, Lidingöloppet, med tiotusentals deltagare och seglartävlingen Lidingö Runt med flera hundra båtar. Här finns Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum Bosön och Millesgården, ett konstverk i sig. Lidingö har drygt 45 000 invånare och ligger knappt tio minuter från Stockholms city.


Kontaktpersoner

Ulf Pettersson
Pressansvarig
Ulf Pettersson
Kristina Hagbard
Kommunikationschef
Kristina Hagbard
Daniel Broman
Stadsdirektör
Daniel Broman
Daniel Källenfors, M
Kommunstyrelsens ordförande
Daniel Källenfors, M
Birgitta Sköld, LP
Ordf. miljö- och stadsbyggnadsnämnden (LP)
Birgitta Sköld, LP
Carl-Johan Schiller, KD
Kommunalråd
Carl-Johan Schiller, KD
Cecilia Haslum
Personalchef
Cecilia Haslum