2016-08-19 14:33Pressmeddelande

Hersby gymnasium ställer ut i Kungsträdgården

null

Den 26-28 augusti medverkar lärare och elever från Hersby gymnasium i den nationella utställningen ”Varje människa kan göra skillnad” i Kungsträdgården. 30 svarta kuber, en för varje mänsklig rättighet har skickats till utvalda gymnasieskolor runt om i Sverige. Eleverna har gestaltat och kreativt tolkat sin mänskliga rättighet inuti kuben.

Hersby gymnasium har kub nummer 27 med ”Rätten till Kultur och Vetenskap”. Lärare, elever och personal har arbetat på många olika sätt under året med mänskliga rättigheter. Textskrivande, musik, foto, dans, konstskapande och viktiga möten i en salig blandning.

– Våra elever har verkligen visat att de kan göra skillnad på många olika sätt, bland annat en insamling av böcker som nu skickas till flyktingboenden. Vi arrangerade en kulturgala där allt fantastiskt som eleverna gjort samlades. Millesgården har också varit med i arbetet i år, vilket är roligt, säger Christer Yllner, rektor i Hersby gymnasium.

– Eleverna fick i uppgift att göra skulpturer, gärna rörliga eller som visar på en rörelse, där de förenar konst och vetenskap. Vi inspirerades bland annat av Olafur Eliassons utställning ”Verklighetsmaskiner” som vi besökte på Moderna museet. Jag är verkligen imponerad av elevernas arbeten, som den befjädrade Ikarosskulptur som drivs mekaniskt. En fantastisk skulptur som det ligger många arbetstimmar bakom, säger bildlärare Monica Löttiger.

– Och vår cykel som med hjälp av en generator lyser upp kuben inuti när man trampar, kulturen och alla böcker inne i kuben levandegörs och länken till vetenskapen blir iögonfallande, säger eleven Noah Boivie.

Om projektet
”Varje människa kan göra skillnad” är ett nationellt gymnasieprojekt om mänskliga rättigheter och medmänskliga skyldigheter. 30 svarta kuber, en för varje mänsklig rättighet, skickas till utvalda gymnasieskolor runt om i Sverige. Eleverna på skolan har fått möjlighet att gestalta sin mänskliga rättighet inuti kuben och kreativt tolka den med hjälp av text, bild, film, teater, installationer eller andra typer av uttrycksformer. Bakom initiativet står Raoul Wallenberg Academy och Friends.

För mer information:
Christer Yllner, rektor Hersby gymnasium
Tel. 0730-793905
E-post: christer.yllner@lidingo.se

Följ oss på:
Facebook, Twitter eller Youtube


Om Lidingö stad

På Lidingö sätter vi hälsa, friskvård och friluftsliv i centrum. Här arrangeras varje år världens största terränglopp, Lidingöloppet, med tiotusentals deltagare och seglartävlingen Lidingö Runt med flera hundra båtar. Här finns Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum Bosön och Millesgården, ett konstverk i sig. Lidingö har drygt 45 000 invånare och ligger knappt tio minuter från Stockholms city.


Kontaktpersoner

Ulf Pettersson
Pressansvarig
Ulf Pettersson
Kristina Hagbard
Kommunikationschef
Kristina Hagbard
Daniel Broman
Stadsdirektör
Daniel Broman
Daniel Källenfors, M
Kommunstyrelsens ordförande
Daniel Källenfors, M
Birgitta Sköld, LP
Ordf. miljö- och stadsbyggnadsnämnden (LP)
Birgitta Sköld, LP
Carl-Johan Schiller, KD
Kommunalråd
Carl-Johan Schiller, KD
Cecilia Haslum
Personalchef
Cecilia Haslum