2013-09-04 16:22Pressmeddelande

Hersby gymnasium firar 100 år

null

År 1913 startade Hersby gymnasium sin verksamhet i en privatvilla nära Lidingö centrum. Skolan hette då Lidingö kommunala samskola, och ett år senare invigdes den nya skolbyggnaden i Hersby. Sedan dess har skolan inte bara bytt namn, utan byggts om och till vid flera tillfällen. Nu senast inför samgåendet med Gångsätra, då också utemiljön rustats upp. I och med jubileet invigs ett helt nytt campusområde med konstgräsplan för fotboll, basket- och volleybollplaner. 

Hersbys 100-årsjubileum firas fredag 6 september och inleds med en näringslivsfrukost organiserad av rektor Maria Wersäll, Anders Nordén och kommunens näringslivschef Cristina Erikson. Frukosten följs av utomhuskonsert för skolans elever, arrangerad av Hersbys musiklärare och med elever och inbjudna gäster på scenen. Bland artisterna märks rapkollektivet Tjuvjakt, bandet Doves and Dust och DJ Kalle Westberg. Flera av de medverkande är före detta Hersby- och Gångsätraelever. 

Senare under dagen, mellan klockan 13.30 och 15.30, inbjuds allmänheten till öppet hus. Lärare och elever medverkar i olika arrangemang och undervisningssituationer som speglar skolan och dess ämnesområden i dag. Samtidigt bjuds tidigare anställd personal på kaffe och hundraårstårta, och på kvällen avslutas firandet med en bankett för skolans nuvarande personal och särskilt inbjudna gäster.

I samband med 100-årsfirandet lanseras också en bok om Hersby, ”Hersby hundra år. Från Lidingö samskola till Hersby gymnasium”, som tecknar skolans historia från 1913 till i dag. Huvudförfattare samt redaktör är journalisten Jelena Zetterström, som själv varit elev på skolan. Här delar lärare, före detta elever och annan personal med sig av sina minnen, såväl i intervjuer som med egna texter. Bland de intervjuade märks bland andra regissören och TV-profilen Bengt Lagerkvist, elev 1939-1945 och Sofia Ledarp, som inledde sin skådespelarbana i Hersby i början av 1990-talet. Boken är formgiven av Kicki Braun på kommunens informationsenhet och säljs via Hersby gymnasium för 160 kronor. Fem kronor per såld bok går till skolans eget biståndsprojekt ”fredagsfemman”, och resten av behållningen går oavkortat till studieresor och fältstudier i utlandet för skolans elever.

 

För mer information:
Tommy Sandebring
Områdeschef för gymnasieskolan och vuxenutbildningen
E-post: tommy.sandebring@lidingo.se
Tel: 08-731 39 40

Följ oss på:
Facebook, Twitter eller Youtube


Om Lidingö stad

På Lidingö sätter vi hälsa, friskvård och friluftsliv i centrum. Här arrangeras varje år världens största terränglopp, Lidingöloppet, med tiotusentals deltagare och seglartävlingen Lidingö Runt med flera hundra båtar. Här finns Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum Bosön och Millesgården, ett konstverk i sig. Lidingö har drygt 45 000 invånare och ligger knappt tio minuter från Stockholms city.


Kontaktpersoner

Ulf Pettersson
Pressansvarig
Ulf Pettersson
Kristina Hagbard
Kommunikationschef
Kristina Hagbard
Daniel Broman
Stadsdirektör
Daniel Broman
Daniel Källenfors, M
Kommunstyrelsens ordförande
Daniel Källenfors, M
Birgitta Sköld, LP
Ordf. miljö- och stadsbyggnadsnämnden (LP)
Birgitta Sköld, LP
Carl-Johan Schiller, KD
Kommunalråd
Carl-Johan Schiller, KD
Cecilia Haslum
Personalchef
Cecilia Haslum