2012-10-10 09:31Pressmeddelande

Hälsovecka med fokus på barnfamiljer

null

På hälsans ö ska föreläsningar och workshops med fokus på barnfamiljerna ge både inspiration och konkreta verktyg för en friskare vardag.

I år riktas uppmärksamheten på barnfamiljerna. Folkhälsoinstitutets riksomfattande satsning Ett friskare Sverige genomförs för tredje året och på Lidingö har man valt att kraftsamla kring barnfamiljernas situation.

- Vi vill rikta uppmärksamheten på mat och transporter i barnfamiljerna. På Lidingö pågår ett arbete som heter Säkra skolvägar där skolorna tillsammans med föräldrar och elever påverkar den fysiska miljön för att göra skolvägen säkrare. Under hälsoveckan vill vi inspirera till aktiva transporter, att gå eller cykla till skolan istället för att skjutsa barnen, säger Lidingö stads hälsoutvecklare Annelie Alexander.

Genom föreläsningar ska kunskap och inspiration förmedlas. På fritidsgården Kulan i Högsätra genomförs en matworkshop för barn och lite senare en föreläsning för de vuxna om varför barnen ska bjudas in att delta i köksarbetet. Även Källängsgården kommer att ha aktiviteter kring matlagning och hälsa.

- Förhoppningen med Hälsoveckan är att dels inspirera barnfamiljer till att nyttigt och hälsosamt liv men också att förse dem med konkreta verktyg, säger Annelie Alexander.

Aktiviteterna under hälsoveckan pågår från den 16 till 18 oktober.

För mer information:
Annelie Alexander,
Lidingö stads hälsoutvecklare
Tel: 08-731 30 82

 

Program föreläsningar

Varför ska vi uppmuntra aktiva tranporter hos barn? - Johan Faskunger

Johan Faskunger är en flitigt anlitad föreläsare inom området fysisk aktivitet, trafik-/samhällsplanering och hälsa. Han har också skrivit ett antal böcker och utredningar inom dessa områden. Han kommer också att dela med sig av goda exempel och leda en diskussion om vad som är möjligt att åstadkomma på Lidingö. Tid och plats: Tisdag 16 oktober kl. 18.00-19.30, Stadshuset

Laga mat med barn – Karolina Sparring & Johanna Westman
Karolina Sparring, kokboksförfattare, föreläsare och kock samt Johanna Westman, kokboksförfattare, föreläsare, programledare och matkreatör föreläser om fördelarna med att bjuda in barnen i köket, och att inte göra någon skillnad på barn och vuxenmat. Tidigare samma eftermiddag håller Karolina och Johanna en gemensam workshop för barn på Kulans fritidsgård. Tid och plats: Onsdag 17 oktober kl. 17.30-18.30, Högsätra skola

Laga mat tillsammans – Sara Begner
Mat är njutning och att samlas runt middagsbordet ska vara dagens höjdpunkt, inte tvärtom. Sara Begner, tv-kock, engagerad matinspiratör och ansvarig för Coops provkök kommer under kvällen dela med sig av tips och lättlagade recept som sätter stopp för matstressen, väcker barnens matlust och gör köket till hemmets roligaste rum. Tid och plats: Torsdag 18 oktober kl. 18-19, Stadsbiblioteket Lidingö

Följ oss på:
Facebook, Twitter eller Youtube


Om Lidingö stad

På Lidingö sätter vi hälsa, friskvård och friluftsliv i centrum. Här arrangeras varje år världens största terränglopp, Lidingöloppet, med tiotusentals deltagare och seglartävlingen Lidingö Runt med flera hundra båtar. Här finns Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum Bosön och Millesgården, ett konstverk i sig. Lidingö har drygt 45 000 invånare och ligger knappt tio minuter från Stockholms city.


Kontaktpersoner

Ulf Pettersson
Pressansvarig
Ulf Pettersson
Kristina Hagbard
Kommunikationschef
Kristina Hagbard
Daniel Broman
Stadsdirektör
Daniel Broman
Daniel Källenfors, M
Kommunstyrelsens ordförande
Daniel Källenfors, M
Birgitta Sköld, LP
Ordf. miljö- och stadsbyggnadsnämnden (LP)
Birgitta Sköld, LP
Carl-Johan Schiller, KD
Kommunalråd
Carl-Johan Schiller, KD
Cecilia Haslum
Personalchef
Cecilia Haslum