2012-02-07 09:54Pressmeddelande

Fritidsgård på Lidingö prisas för bästa nätsatsning

Fritidsgården Kulan på Lidingö har utsetts till vinnare av Sveriges bästa nätsatsning för sitt arbete med att möta unga på nätet. Priset på 25 000 kronor delas ut i samband med Safer Internet Day den 7 februari.

En timme varje eftermiddag, alla vardagar, nätvandrar någon av fritidsgårdens ledare på nätet. Där surfar de in på bloggar och sociala forum som Facebook där de möter unga och kan diskutera vilka frågor som helst, alltifrån musik och kärlek till hur det är i skolan eller hemma. 

-  Vi har märkt att många ungdomar har lättare att ventilera sin tankar och åsikter på nätet än vid ett kafébord på fritidsgården. Genom nätvandringen har vi fått en bredare dialog med ungdomarna vi möter. Det viktiga är just att visa att vi finns där för den som vill ha en vuxenkontakt, säger Fredrik Thelander, fritidsledare och en av initiativtagarna till nätvandring och onlinearbete på Kulan.

Kulans satsning på nätet som mötesplats har väckt intresse runt om i landet och Fredrik och hans kollegor har åkt runt och föreläst för andra kommuner. I mars kommer de även att dela med sig av sina erfarenheter i Normandie i Frankrike.

- Genom att vuxna är aktiva på nätet får de en bättre insikt i frågor som är viktiga i de ungas värld. I detta arbete är personalen på Kulan ett mycket bra föredöme genom sitt arbete med nätvandring, säger Hans Barje, ordförande för kultur-och fritidsnämnden på Lidingö.

Juryns motivering:
”Fritidsgården Kulans fritidsledare möter unga på nätet genom nätvandring, chatt och MSN. Genom sitt medvetna arbete för att vara där de unga finns, även på nätet, skapar Fritidsgården Kulan nya mötesplatser mellan vuxna och unga och är en utmärkt förebild för liknande verksamheter. Fritidsgården Kulan är därför en synnerligen välförtjänt vinnare av Surfa Lugnt-priset 2012. ”

Om Surfa lugnt-priset
Nio organisationer och projekt nominerades till kandidater för Surfa Lugnts nyinstiftade pris, från unga IT-ambassadörer som utbildar vuxna till internetcafé på seniorboende till fritidsledare på nätet. Via en omröstning på www.surfalugnt.se korades tre finalister. Vinnaren blev fritidsgården Kulan på Lidingö.

För mer information
Fredrik Thelander, fritidsledare på Kulan, tel 070-3017058
Madeleine Helleday, informationschef, tel 073-079 30 67


Om Lidingö stad

På Lidingö sätter vi hälsa, friskvård och friluftsliv i centrum. Här arrangeras varje år världens största terränglopp, Lidingöloppet, med tiotusentals deltagare och seglartävlingen Lidingö Runt med flera hundra båtar. Här finns Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum Bosön och Millesgården, ett konstverk i sig. Lidingö har drygt 45 000 invånare och ligger knappt tio minuter från Stockholms city.


Kontaktpersoner

Ulf Pettersson
Pressansvarig
Ulf Pettersson
Kristina Hagbard
Kommunikationschef
Kristina Hagbard
Daniel Broman
Stadsdirektör
Daniel Broman
Daniel Källenfors, M
Kommunstyrelsens ordförande
Daniel Källenfors, M
Birgitta Sköld, LP
Ordf. miljö- och stadsbyggnadsnämnden (LP)
Birgitta Sköld, LP
Carl-Johan Schiller, KD
Kommunalråd
Carl-Johan Schiller, KD
Cecilia Haslum
Personalchef
Cecilia Haslum