2012-05-08 08:54Pressmeddelande

Föreningsidrotten ökar bland Lidingöungdomar

Hälften av Lidingös gymnasieelever är aktiva i en idrottsförening, vilket är ovanligt högt jämfört med många andra av landets kommuner. Det framgår av ”Ung livsstil” – en studie som genomförts av fritidsforskaren Ulf Blomdahl.

På Lidingö har andelen föreningsidrottande gymnasielever ökat från 41 procent till 50 procent under de senaste fem åren. I övriga åtta kommuner där studien genomförts ligger motsvarande siffra runt 35 procent.

Ett ökat intresse för amerikansk fotboll är en av förklaringarna till att allt fler Lidingöungdomar föreningsidrottar. Sporten är en av de idrotter som lockar ungdomar över 15 år.

– Amerikansk fotboll har fått en unik ställning bland gymnasieelever på Lidingö, mycket tack vare den årliga match mellan stadens två gymnasieskolor som blivit en tradition, säger Cecilia Eriksson, föreningsansvarig i Lidingö stad.

De mest populära föreningsidrotterna bland pojkar på gymnasiet är inte helt oväntat fotboll och tennis. På flicksidan är det amerikansk fotboll och ridning som ligger i topp.

Om livsstilstudien
”Ung livsstil på Lidingö” genomfördes av fritidsforskaren Ulf Blomdahl under hösten 2011. Cirka 40 procent av Lidingös ungdomar  i åldern 13-18 år besvarade enkäten som hade en svarsfrekvens på 90 procent. Syftet är att ta reda på hur ungdomar på Lidingö mår och vad de tycker om utbudet av kultur-och fritidsaktiviteter. Fler resultat presenteras efter sommaren då analysen av hela undersökningen beräknas vara klar. Tidigare studier genomfördes 2003 och 2007. Övriga kommuner som deltar är Stockholm, Linköping, Norrköping, Helsingborg, Jönköping, Huddinge, Eskilstuna, Haninge. F

Mer information
John Svensson, kulturchef, tel. 08-7313372
Cecilia Eriksson, föreningsansvarig, tel. 08-7313287


Om Lidingö stad

På Lidingö sätter vi hälsa, friskvård och friluftsliv i centrum. Här arrangeras varje år världens största terränglopp, Lidingöloppet, med tiotusentals deltagare och seglartävlingen Lidingö Runt med flera hundra båtar. Här finns Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum Bosön och Millesgården, ett konstverk i sig. Lidingö har drygt 45 000 invånare och ligger knappt tio minuter från Stockholms city.


Kontaktpersoner

Ulf Pettersson
Pressansvarig
Ulf Pettersson
Kristina Hagbard
Kommunikationschef
Kristina Hagbard
Daniel Broman
Stadsdirektör
Daniel Broman
Daniel Källenfors, M
Kommunstyrelsens ordförande
Daniel Källenfors, M
Birgitta Sköld, LP
Ordf. miljö- och stadsbyggnadsnämnden (LP)
Birgitta Sköld, LP
Carl-Johan Schiller, KD
Kommunalråd
Carl-Johan Schiller, KD
Cecilia Haslum
Personalchef
Cecilia Haslum