2024-10-23 11:37Pressmeddelande

Förbättrad psykisk hälsa men fler spelar om pengar

Bild på ungdomar för Stockholmsenkäten 2024

Öns unga upplever Lidingö som tryggt. Fler unga har en förbättrad psykisk hälsa. Narkotikaanvändningen minskar men alkoholkonsumtionen är fortsatt hög. Boffning av lustgas och spel om pengar ökar. Detta enligt resultaten från Stockholmsenkäten.

I Stockholmsenkäten får elever i grundskolans årskurs 9 och andra året på gymnasiet svara på frågor som rör alkohol- och drogvanor, brott och trygghet, skol- och fritidsvanor, psykisk hälsa, föräldrarelationer med mera. I Lidingö stad har 800 elever svarat på enkäten och det ger en svarsfrekvens på 81 procent.

– Stockholmsenkäten ger oss värdefull information som vi kan använda för att skapa än bättre förutsättningar för unga på Lidingö. Resultatet är positivt i många aspekter men det finns även utmaningar som vi behöver sätta extra fokus på, säger Stefan Heinebäck, chef för omsorgs- och socialförvaltningen.

Fler spelar om pengar

Alkoholkonsumtionen ökar utom för tjejer i årskurs 2 på gymnasiet där alkoholkonsumtionen tvärtom minskar med nästan tio procent. Resultatet visar också att vårdnadshavare bjuder sina barn på alkohol i högre utsträckning i dag än för 8 år sedan.

– Alkoholkonsumtionen är fortsatt hög bland Lidingös unga. Det är oroande eftersom hög alkoholkonsumtion kan kopplas ihop med två andra oroande trender. Boffning av lustgas ökar och det görs ofta i samband med alkoholkonsumtion på fester. Spel om pengar kan också kopplas ihop med alkoholkonsumtion, säger Fredrik Nell, chef för fält- och preventionsenheten.

Användandet av narkotika minskar trots att tillgängligheten fortfarande är hög. Andelen elever som röker cigaretter eller e-cigaretter är ungefär på samma nivå som tidigare. Snusning minskar något bland killar men för tjejer är det ingen större förändring. Sniffning och boffning blir vanligare. En ökning kan ses särskilt för killar och tjejer i årskurs 2 på gymnasiet. Det vanligaste man boffar är lustgas.

Spel om pengar ökar bland killar. Omkring 30 procent av killarna i årskurs 9 och 40 procent av killarna i årskurs 2 på gymnasiet uppger att de har satsat pengar på spel det senaste året. Fler upplever även problem i samband med spel om pengar.

– Spel om pengar kan i förlängningen få stor påverkan långt upp i livet med skulder och psykisk ohälsa. Problem med spel om pengar ökar även risken för riskbruk av alkohol. Det gör det ännu viktigare att identifiera de som har ett problematiskt spelbeteende tidigt, säger Fredrik Nell.

Fler känner sig trygga

Lidingö upplevs som trygg. Vid en jämförelse i länet ligger Lidingö högt när det gäller trygghet. Andelen som känner sig otrygga om de går ut ensamma sent en kväll i sitt bostadsområde minskar och det är bland tjejer som denna minskning kan ses. Det är fortfarande fler tjejer än killar som känner den här typen av otrygghet men skillnaden minskar.

Brottsligheten på Lidingö är fortsatt bland de lägsta i länet. Utsatthet för allvarligt hot är på ungefär samma nivåer som förra mätningen. Andelen som har blivit utsatta för misshandel ökar något.

– Det är viktigt att alla känner sig trygga på Lidingö. Vår samverkan i ”Lidingö tryggt tillsammans” har en stor del i det framgångsrika trygghetsarbetet. Vi fortsätter med förstärkningar av det så viktiga förebyggande arbetet för barn och unga där vi nu implementerar arbetsmodellen ”Backa barnet”, säger Peter Lönnqvist (M), ordförande i omsorgs-och socialnämnden.

I årets enkät ingår även frågan om eleven har blivit utsatt för sexuella handlingar mot sin vilja. 10 procent av tjejerna i årskurs 9 och 14 procent av tjejerna i årskurs 2 på gymnasiet svarar ja på denna fråga. 4 procent av killarna i årskurs 9 och 3 procent av killarna i årskurs 2 på gymnasiet svarar ja på samma fråga.

– Många, men inte alla, som blir utsatta för sexuella handlingar blir det av någon de känner eller har en relation till. Ofta är offer och förövare påverkad av alkohol eller någon annan drog. Stadens förebyggande arbete mot alkohol och narkotika kan därför på sikt minska risken att bli utsatt. Våra fältkuratorer är viktiga i detta arbete och kan även lotsa unga till rätt stöd, säger Fredrik Nell.

Förbättrad psykisk hälsa

Lidingös unga skattar sin psykiska hälsa bland de högsta i länet och vi ser förbättrad psykisk hälsa. Andelen elever som är ledsna och deppiga utan att veta varför har minskat sedan förra mätningen. För flickor är andelen den lägsta sedan 2014. Det är fler killar än tjejer som upplever god psykisk hälsa.

Samma positiva trend syns i frågan om de ganska ofta eller mycket ofta tycker det är riktigt härligt att leva. Fler killar än tjejer tycker att det är riktigt härligt att leva. I årskurs 2 på gymnasiet är det 70 procent av killarna och 64 procent av tjejerna som tycker att det är riktigt härligt att leva. I årskurs 9 är motsvarande siffra för killar 74 och för tjejer 63.

Länklista

Resultat från Stockholmsenkäten, Länsstyrelsen i Stockholm

Information om arbetsmodellen "Backa barnet" 

Lidingö tryggt tillsammans 


Om Lidingö stad

Lidingö är den unika skärgårdsstaden med drygt 48 000 invånare 15 minuter från Stockholm city. Lidingö är en småskalig grön oas med ett litet öppet centrum och varierad bebyggelse. Det är inte långt till ren landsbygd med böljande åkrar och hästhagar. Strandlinjen är tillgänglig med många promenad- och cykelvägar. Här arrangeras varje år världens största terränglopp, Lidingöloppet. Riksidrottsförbundet har sitt utvecklingscentrum Bosön på ön. På Lidingö finns 11 konferensgårdar, många ligger precis vid vattnet. Konstmuseet och skulpturparken Millesgården lockar besökare från hela världen. Ögruppen Fjäderholmarna är ett annat uppskattat besöksmål. Mer information om Lidingö finns på lidingo.se.


Kontaktpersoner

Mikael Högskoog
Pressansvarig
Mikael Högskoog