2013-10-09 15:50Pressmeddelande

Festival för filmfantaster

null

Söndag 20 oktober inleds Lidingö filmvecka med Filmgala Norr, en familjefest i filmens tecken. Under filmveckan visas spännande dokumentärfilmer, stumfilm, konstfilm och film för de yngsta.

– Flera av festivalfilmerna har anknytning till Lidingö och de verksamheter och föreningar där de visas. Bland annat kommer vi att visa Mauritz Stillers stumfilm Gösta Berlings saga där den berömda scenen med slädfärden över Värmlandsisen i själva verket spelades in här på Lidingö, berättar Kalle Kahnlund, stadens kulturutvecklare och initiativtagare till Lidingö filmvecka.

På Sagateatern, som i början av förra seklet var stumfilmsbiograf, kommer man att visa skräckfilmen Nosferatu med en riktig stumfilmspianist. Det andra temat under festivalen är dokumentärfilm.

– Festivalen gästas av dokumentärfilmarna Nahid Persson Sarvestani som bland annat gjort den prisbelönta dokumentärfilmen Prostitution bakom slöjan och Kåge Jonsson, uppskattad för sina underfundiga och humoristiska dokumentärer som filmen Bussresan, säger Kalle.

På programmet står också allt från Äppelkriget till Grease och för de yngsta filmentusiasterna blir det knattebio på Grandbiografen.

Lidingö filmvecka pågår 20 – 25 oktober. Se hela programmet på www.lidingo.se/lidingofilmvecka.

Filmgala Norr på Stillerska filmgymnasiet
Lidingö filmvecka inleds på söndagen 20 oktober med Filmgala Norr på Stillerska filmgymnasiet där de bästa regissörerna i Filmgalans tävling för unga utses. Möt spännande filmskapare, var med på filminspelning, testa göra film, gå på bio, prova parkour och mycket mer.

Söndag 20 oktober kl. 13–16. Stillerska filmgymnasiet, Agavägen Hus 104. www.filmgalanorr.se 

Mer information
John Svensson, kulturchef,
tel. 08-731 33 72
john.svensson@lidingo.se

Maria Klingefjord, projektledare Filmgala Norr,
tel. 072-5852940
info@filmgalanorr.se

Följ oss på:
Facebook, Twitter eller Youtube


Om Lidingö stad

På Lidingö sätter vi hälsa, friskvård och friluftsliv i centrum. Här arrangeras varje år världens största terränglopp, Lidingöloppet, med tiotusentals deltagare och seglartävlingen Lidingö Runt med flera hundra båtar. Här finns Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum Bosön och Millesgården, ett konstverk i sig. Lidingö har drygt 45 000 invånare och ligger knappt tio minuter från Stockholms city.


Kontaktpersoner

Ulf Pettersson
Pressansvarig
Ulf Pettersson
Kristina Hagbard
Kommunikationschef
Kristina Hagbard
Daniel Broman
Stadsdirektör
Daniel Broman
Daniel Källenfors, M
Kommunstyrelsens ordförande
Daniel Källenfors, M
Birgitta Sköld, LP
Ordf. miljö- och stadsbyggnadsnämnden (LP)
Birgitta Sköld, LP
Carl-Johan Schiller, KD
Kommunalråd
Carl-Johan Schiller, KD
Cecilia Haslum
Personalchef
Cecilia Haslum