På Förintelsens minnesdag den 27 januari hedras traditionsenligt även minnet av Raoul Wallenberg. Då delas också Raoul Wallenbergpriset ut som i år tillfaller Internationella föreningen på Hersby gymnasium och deras arbete för integration.
Programmet inleds klockan 18.00 med samling vid stadshustrappan. Därifrån går ett fackeltåg till Stadshusparken och monumentet Raoul Wallenbergs gärning, där kommunalrådet Birgitta Sköld kommer att tala.
Programmet fortsätter sedan i Stadshusets entréhall med musik av Hersby gymnasiums musikelever. Kristoffer Jeglinski presenterar sin och Nyckelviksskolans elevers utställning som pågår i entréhallen och staden kulturchef John Svensson berättar om Lidingö stads arbete i Raoul Wallenbergs anda.
Därefter är det dag att dela ut årets Raoul Wallenbergpris. Priset går i år till Internationella föreningen på Hersby gymnasium. Det är en förening som skapats och drivs av skolans elever och har som mål är att arbeta för integration och kulturutbyte. Deras vision är att skapa förutsättningar för möten och en mer inkluderande skola där alla känner gemenskap.
- Vad kul! Nu förstår alla att det här är på riktigt och att vi kan göra skillnad. Vi är jätteglada!, sa Cornelia Gårdmark, ordförande i Internationella föreningen vid beskedet att de är årets mottagare av Raoul Wallenbergpriset.
Juryns motivering: Med över hundra nyanlända elever från andra delar av världen på Hersby gymnasium räckte det inte med att ordna lokaler och undervisning, det fanns även ett behov att tränga igenom osynliga gränser mellan gamla och nya elever. Internationella föreningen var elevernas helt egna initiativ för att skapa möten, förståelse, kamratskap och ett ömsesidigt lärande. Föreningen har genomfört gemensamma aktiviteter under året där alla, oavsett bakgrund, har fått visa omtanke, mod och handlingskraft, helt i Raoul Wallenbergs anda, allt utifrån övertygelsen om alla människors lika värde.
Raoul Wallenbergdagen instiftades av Lidingö stad 2002 och genomförs årligen på Förintelsens minnesdag den 27 januari.
För mer information
John Svensson, kulturchef
Tel: 08-731 33 72
E-post: john.svensson@lidingo.se
På Lidingö sätter vi hälsa, friskvård och friluftsliv i centrum. Här arrangeras varje år världens största terränglopp, Lidingöloppet, med tiotusentals deltagare och seglartävlingen Lidingö Runt med flera hundra båtar. Här finns Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum Bosön och Millesgården, ett konstverk i sig. Lidingö har drygt 45 000 invånare och ligger knappt tio minuter från Stockholms city.