2020-11-06 10:15Pressmeddelande

Besöksavrådan på särskilda boenden

Lidingö stad har i sina verksamheter beslutat att införa en besöksavrådan. Det gäller de särskilda boendeformerna servicehus, vård- och omsorgsboende och gruppbostäder. Orsaken är den hastiga ökningen av spridningen av Covid-19 i samhället.

Beslutet att införa besöksavrådan gäller från och med den 5 november. För att införa ett besöksförbud krävs ett lagstöd som kommunerna i dag inte har.

- Att så tydligt avråda från att besöka sina nära anhöriga är inget lätt beslut. Särskilt då det berör grupper som redan är så hårt prövad. Men vi måste ta till alla medel för att vända den bekymmersamma utvecklingen av smittspridning i samhället, säger Birgitta Sköld (LP), ordförande i omsorgs- och socialnämnden.

Det finns i dag ingen känd smitta i någon av stadens särskilda boenden. Besöksavrådan gäller i första hand till och med den 19 november men kan komma att förlängas.


Om Lidingö stad

Lidingö är den unika skärgårdsstaden med drygt 48 000 invånare 15 minuter från Stockholm city. Lidingö är en småskalig grön oas med ett litet öppet centrum och varierad bebyggelse. Det är inte långt till ren landsbygd med böljande åkrar och hästhagar. Strandlinjen är tillgänglig med många promenad- och cykelvägar. Här arrangeras varje år världens största terränglopp, Lidingöloppet. Riksidrottsförbundet har sitt utvecklingscentrum Bosön på ön. På Lidingö finns 11 konferensgårdar, många ligger precis vid vattnet. Konstmuseet och skulpturparken Millesgården lockar besökare från hela världen. Ögruppen Fjäderholmarna är ett annat uppskattat besöksmål. Mer information om Lidingö finns på lidingo.se. Turistinformation och aktuella aktiviteter finns på upplevlidingo.com.


Kontaktpersoner

Birgitta Sköld, LP
Ordf. miljö- och stadsbyggnadsnämnden (LP)
Birgitta Sköld, LP
Utförarchef
Britt-Marie Wikström