2022-11-17 07:22Pressmeddelande

Årets Gustaf Dalénpristagare utsedd

Jonas Tellander, en av grundarna till ljudboksbolaget Storytel, är årets mottagare av Lidingö stads Gustaf Dalénpris.

Gustaf Dalénpriset delas i år ut för andra gången och är Lidingö stads pris till en person som verkar i Gustaf Daléns anda och kan stå som förebild till unga Lidingöbor. Kriterierna för priset är entreprenörskap, innovation, ledarskap och samhällsbyggande.

- Jag blev väldigt glad då jag fick beskedet. Gustaf Dalén har stor betydelse för den tradition av entreprenörskap och innovation som fortfarande är levande i Sverige, fast nu i andra former. Vi är långt framme i en era där internetteknologi dominerar och det är också i den miljön Storytel uppstått och växt, säger Jonas Tellander.

Lidingöbon Jonas Tellander var som 34-åring medgrundare och frontfigur i ett företag med en idé att distribuera böcker på ett nytt sätt. Det blev så småningom ljudboksbolaget Storytel, i dag en av ledarna inom den globalt snabbväxande ljudboksbranschen.

- Gustaf Daléns livsverk har haft oerhört stor betydelse för Lidingös utveckling. Det är viktigt att vi fortsätter att uppmärksamma företagande och entreprenörskap som verkar i hans anda. Årets mottagare uppfyller väl kriterierna för priset, säger kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors.

Den formella prisutdelningen äger rum på den 30 november, som också var Gustaf Daléns födelsedag.

Juryns motivering

Mottagare av 2022 års Gustaf Dalénpris är frontfigur och en av grundarna till Storytel, ett innovativt och nytänkande företag med e- och ljudböcker som nisch. Genom sin vision har Lidingöbon Jonas Tellander fört en traditionstyngd förlagsbransch in i en ny era och gjort litteraturen tillgänglig för helt nya målgrupper. Tekniska landvinningar och nya distributionsvägar har ändrat på det sätt miljontals människor, från alla kontinenter, i dag tillgodogör sig litteratur och kunskap.

Genom strategiskt viktiga förvärv och sann entreprenörsanda är Storytel en av branschens stora. De verkar på 25 marknader med en katalog på mer än 800 000 titlar, 30 språk och över 2 miljoner prenumeranter.

Jonas Tellander framstår genom sitt arbete som en förebild för unga Lidingöbor. En innovatör och entreprenör som verkar i Gustaf Daléns anda.


Om Lidingö stad

Lidingö är den unika skärgårdsstaden med drygt 48 000 invånare 15 minuter från Stockholm city. Lidingö är en småskalig grön oas med ett litet öppet centrum och varierad bebyggelse. Det är inte långt till ren landsbygd med böljande åkrar och hästhagar. Strandlinjen är tillgänglig med många promenad- och cykelvägar. Här arrangeras varje år världens största terränglopp, Lidingöloppet. Riksidrottsförbundet har sitt utvecklingscentrum Bosön på ön. På Lidingö finns 11 konferensgårdar, många ligger precis vid vattnet. Konstmuseet och skulpturparken Millesgården lockar besökare från hela världen. Ögruppen Fjäderholmarna är ett annat uppskattat besöksmål. Mer information om Lidingö finns på lidingo.se.


Kontaktpersoner

Politisk sekreterare
Cecilia Blomberg