2018-05-25 07:53Pressmeddelande

Årets ängel en musikens eldsjäl

null

Årets ängel, Lidingö stads årliga utmärkelse inom kultur, idrott och hälsa går i år till en centralgestalt och eldsjäl inom Lidingös musikliv, Göran Swedrup. Hans meritlista har med åren blivit lång och imponerande.

Insatserna under Görans Swedrups yrkesliv i musikens tjänst är många och imponerande och hans inflytande över Lidingös musikliv är svårt att överträffa. Han har både spelat i och dirigerat Lidingösymfonin, var en drivande kraft bakom stora musikal- och operaföreställningar som Orfeus och Eurydike och Jesus Christ Superstar. Han har i samarbete med Lennart Hellsing skapat musik- och läsglädje för tusentals barn i hela Sverige, bland annat genom verket Amiralen Ankarlund.

Göran Swedrup startade också Lidingö barnkör som senare blev Lidingö Ungdomskör och numera heter Lidingö Vox. Att det blivit så är ingen slump. Ett långsiktigt perspektiv har alltid varit Göran Swedrups utgångspunkt.

-En långsiktig kulturverksamhet har varit mitt ledmotiv. Jag har alltid tänkt att om det är bra för Lidingö så kan jag anstränga mig lite extra. Och det har varit roligt nästan varenda dag. Jag har också alltid känt ett starkt stöd i mitt arbete, säger Göran Swedrup.

Med Göran Swedrup som årets mottagare vill juryn även uppmärksamma hela Lidingös rika musikliv med alla dess musikledare. Listan kan göras lång över alla de som med engagemang, kunskap och hjärta gjort musiken till en levande kulturform på Lidingö.

Motivering: Eldsjälen Göran Swedrup har varit en omistlig del och drivkraft i Lidingös musikliv, från 60-talet till i dag. Han har fått oräkneliga Lidingöbor, från de yngsta till de äldsta, att uppleva musikens glädje under sång och spel, inte minst genom hans egna sånger som lever vidare. Leve alla underbara musikledare på Lidingö! Och som extra hedervärd bland dessa står Göran Swedrup.

Utmärkelsen delas ut i samband med nationaldagsfirandet på Millesgården den 6 juni.

För mer information
John Svensson, kulturchef
Tel: 08-731 33 72
E-post: john.svensson@lidingo.se

Följ oss på:
Facebook, Twitter eller Youtube


Om Lidingö stad

På Lidingö sätter vi hälsa, friskvård och friluftsliv i centrum. Här arrangeras varje år världens största terränglopp, Lidingöloppet, med tiotusentals deltagare och seglartävlingen Lidingö Runt med flera hundra båtar. Här finns Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum Bosön och Millesgården, ett konstverk i sig. Lidingö har drygt 45 000 invånare och ligger knappt tio minuter från Stockholms city.


Kontaktpersoner

Ulf Pettersson
Pressansvarig
Ulf Pettersson
Kristina Hagbard
Kommunikationschef
Kristina Hagbard
Daniel Broman
Stadsdirektör
Daniel Broman
Daniel Källenfors, M
Kommunstyrelsens ordförande
Daniel Källenfors, M
Birgitta Sköld, LP
Ordf. miljö- och stadsbyggnadsnämnden (LP)
Birgitta Sköld, LP
Carl-Johan Schiller, KD
Kommunalråd
Carl-Johan Schiller, KD
Cecilia Haslum
Personalchef
Cecilia Haslum