2013-02-05 10:20Pressmeddelande

ArbetSam nominerat till Götapriset

Projekt ArbetSam har nominerats till Götapriset som tilldelas de bästa utvecklingsprojekten inom offentlig sektor. Prisutdelningen äger rum under Kvalitetsmässan den 19-21 november.

Projekt ArbetSam kommer att presenteras på Kvalitetsmässan den 19–21 november på Svenska Mässan i Göteborg. Kvalitetsmässan är Europas största konferens och fackmässa om verksamhets- och samhällsutveckling. Götapriset har sedan 1989 delats ut till Sveriges bästa utvecklingsprojekt i offentlig sektor. Förutom äran belönas det vinnande projektet med en prischeck på 150 000 kronor.

Projekt ArbetSam utvecklar metoder för att öka kvaliteten inom äldreomsorg och omsorg för personer med funktionsnedsättningar. Projektet riktar sig i första hand till drygt 650 anställda i Stockholmsregionen som inte har den utbildning som idag krävs för jobbet eller språkkunskaper nog för att klara av alla arbetsuppgifter.

Genom ett nära samarbete mellan arbetsplats, vuxenutbildning och sfi har ArbetSam skapat en utbildning som både utgår från arbetsplatsens behov och deltagarnas förkunskaper och skilda förutsättningar. Det är ett djärvt och nydanande grepp där aktörer som normalt arbetar var och en för sig ska samarbeta kring genensamma mål. Den nära anknytningen till arbetsplatsens olika teman och frågeställningar skapar motivation och gör undervisningen begriplig. Kunskaperna går att tillämpa direkt i arbetsvardagen. Och hela arbetsplatsen engageras i lärande och språkutveckling.

Projektets metoder har väckt ett stort intresse internationellt. Flera aktörer inom vuxenutbildning, forskningen, vård och omsorg vill nu pröva ArbetSams verktygslåda och anpassa den till det egna landets kontext.

Lidingö stad är projektägare för ArbetSam och drivs i samverkan med Stockholms läns äldrecentrum. Projektet finansieras av Europeiska socialfonden. Både kommunala och privata arbetsplatser deltar i projektet. Förutom Lidingö deltar Stockholms stad, Botkyrka, Järfälla, Sundbyberg, Tyresö och Solna.

Om Götapriset
Vinnaren av Götapriset utses av en jury bestående av Bengt Delang, stadsdirektör Göteborgs Stad, Ann-Sofi Lodin, regiondirektör Västra Götalandsregionen, Per-Arne Andersson, direktör Sveriges Kommuner och Landsting, Annika Lundius, vice vd Svenskt Näringsliv, Jerry Karlsson, vd SIQ, Annika Elias, ordförande Ledarna, Lars Bäckström, landshövding Länsstyrelsen i Västra Götaland, Åsa Lindh, generaldirektör Svenska ESF-rådet, och Sven Wiberg, direktör Kvalitetsmässan.

Bakom Götapriset står Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen, Sveriges Kommuner och Landsting, Svenskt Näringsliv, Institutet för Kvalitetsutveckling – SIQ, Innovationsrådet, Ledarna, Länsstyrelsen i Västra Götaland och Svenska ESF-rådet.

För ytterligare information:
Bengt Larsson,
projektledare ArbetSam, Stiftelsen Stockholms läns äldrecentrum. 
Tel: 070-690 58 39

Marie Söderström, projektledare, ArbetSam, Lidingö stad.
Tel: 073-079 00 13

 

Följ oss på:
Facebook, Twitter eller Youtube


Om Lidingö stad

På Lidingö sätter vi hälsa, friskvård och friluftsliv i centrum. Här arrangeras varje år världens största terränglopp, Lidingöloppet, med tiotusentals deltagare och seglartävlingen Lidingö Runt med flera hundra båtar. Här finns Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum Bosön och Millesgården, ett konstverk i sig. Lidingö har drygt 45 000 invånare och ligger knappt tio minuter från Stockholms city.


Kontaktpersoner

Ulf Pettersson
Pressansvarig
Ulf Pettersson
Kristina Hagbard
Kommunikationschef
Kristina Hagbard
Daniel Broman
Stadsdirektör
Daniel Broman
Daniel Källenfors, M
Kommunstyrelsens ordförande
Daniel Källenfors, M
Birgitta Sköld, LP
Ordf. miljö- och stadsbyggnadsnämnden (LP)
Birgitta Sköld, LP
Carl-Johan Schiller, KD
Kommunalråd
Carl-Johan Schiller, KD
Cecilia Haslum
Personalchef
Cecilia Haslum